Porodični biznis na prozorskim krilima

0
1892

Prnjavorska firma „Tehnoplast“, koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom ALU i PVC stolarije, tokom deceniju i po postojanja  izrasla je u pouzdanog partnera renomiranih evropskih firmi i velikog izvoznika.

Porodičnu firmu „Tehnoplast“ 2005. godine osnovao je Dalibor Maksimović. Osim njega, tada su u firmi radile samo njegova majka i supruga.

Međutim, tokom deceniju i po postojanja firma je uspjela da zaposli 36 radnika, da se proširi na inostrano tržište i ostvari saradnju sa najpoznatijim svjetskim proizvođačima u ovoj oblasti.

Proizvodni program „Tehnoplasta“ obuhvata proizvodnju i ugradnju svih vrsta prozora, ulaznih vrata, balkonskih vrata, staklenih bašti, roletni, komarnika, sekcionih garažnih vrata i proizvodnju termoizolacionog stakla.

Proizvodni pogon „Tehnoplasta“ prostire se na 5000 kvadratnih metara, a izgrađen je i upravno – izložbeni objekat sa 800 kvadrata.

Šef proizvodnje ovog preduzeća Ljubinko Đurđević kaže je firma svake godine ulagala u tehniku i da se danas cjelokupan proces izrade obavlja na kompjuterizovanim postrojenjima za izradu stolarije i termoizolacionog stakla.

Kaže da više od 90 odsto repromaterijala nabavljaju iz uvoza, prvenstveno iz Njemačke, dok oko 30 odsto njihove proizvodnje ide u izvoz. Najviše izvoze u Njemačku i Austriju, ali jedan dio proizvodnje ide i u Holandiju, Švajcarsku, Rusiju.

Đurđević kaže da je najveći problem sa kojim se suočavaju nelojalna konkurencija i da bi država trebalo da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.

„Uvoze se nekvalitetni proizvodi iz Turske i zemalja iz okruženja, dosta manjih firmi koje rade na crno, ne prijavlju radnike, rade vikendom i na osnovu toga daju jeftiniji proizvod. Jedan od problema je i što veoma mali broj stručnih ljudi izlazi iz srednjih škola“, istakao je on.

Trenutno zapošljavaju 36 radnika koji su raspoređeni u prodaji, proizvodnji i montaži, a  Đuređević kaže da su do sada svake godine zapošljavali makar jednog novog radika.

Govoreći o planovima za naredni period, Đuređević je rekao da je to širenje proizvodnje i ostvarenje što većeg izvoza.

Kazao je da Područna privredna komora Banjaluka otvara izložbeni salon u Lincu na kojem će „Tehnoplast“ učestvovati s ciljem povećanja izvoza u Austriju i Njemačku.

CAPITAL

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH

PODIJELI