Naslovna Svijet Porošenko: Gospodine Putin, ovo je rat, nije šala

Porošenko: Gospodine Putin, ovo je rat, nije šala

0
343
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je zapadne zemlje da zauzmu oštriji stav protiv Rusije u trenutku kada eskaliraju tenzije između dva regionalna rivala, a ujedno je ruskom predsjedniku Vladimiru Putin poručio da nedavni događaj u Kerčkom moreuzu predstavlja “akt agresije”.

– Gospodine Putinu, ovo je rat, ovo nije šala, nije incident i nije kriza, jer su vaše regularne snage pod ruskom zastavom napale ukrajinske vojne brodove u međunarodnom ratu – rekao je Porošenko u intervjuu za američki Foks njuz.

Porošenko je istakao da bi želio da vidi značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gdje su ruske snage krajem novembra otvorile vatru i zaplenile tri broda ukrajinske mornarice i uhapsile 24 mornara, pod optužbama da su povredili rusku državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski predsjednik je reagovanja u svijetu na taj događaj ocijenio kao “prilično snažna”, ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

– Niko ne zna gdje će sutra Putin donijeti odluku da štiti ruske interese – rekao je Porošenko, dodavši da je Ukrajini potreban vojni i tehnički napredak uključujući “snabdijevanje smrtonosnim oružjem” kako bi ta zemlja mogla da se zaštiti od moguće kopnene operacije.

Porošenko je naveo i da planira da pošalje brodove mornarice kao odgovor na rusku blokadu Kerčkog moreuza, a koji povezuje Crno i Azovsko more i ključan je vodeni put.

– Rusija blokira slobodu plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama… Ruskim brodovima bi trebalo blokirati ulazak u evropske ili američke luke i spremni smo da koordinišemo u vezi s pitanjem koji tip akcije bi trebalo odmah preduzeti – zaključio je ukrajinski predsjednik.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games