Poskupljenja nas pritisla i u 2022: Već otišle cijene brašna i goriva, ali TO JE SAMO POČETAK

0
260
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Česta i nimalo beznačajna poskupljenja osnovnih životnih namirnica koja su obilježila godinu iza nas, nastavljena su i u 2022, bez naznake da bismo u skorije vrijeme mogli da dočekamo stabilizaciju cijena.

Ne miruju ni cijene goriva, a posljednje poskupljenje za oko pet pfeniga po litru zadesilo nas je sredinom janura, tako da benzin i dizel trenutno, u prosjeku, plaćamo 2,35 KM.

Kad je riječ o hrani, na samom početku ove godine poskupilo je brašno, sa 22 na 26 KM po vreći, ili za 18 odsto. Iako su lani cijene u pekarskoj industriji više puta rasle, pekari poručuju da će uskoro biti još poskupljenja, što zbog skoka cijene brašna i ostalih sirovina, što zbog poskupljenja energenata i ambalaže.

Mlinari objašnjavaju da je aktuelna cijena brašna od 24-26 KM po vreći od 25 kilograma, negdje između trenutne i cijene pšenice koja je bila u žetvi.

– Pšenica je u žetvi startovala sa 170 evra, a sad tona košta više od 300 evra. U prošloj žetvi, vreća brašna u RS koštala je 18 KM. Mlinari su, u međuvremenu, istrošili jeftine zalihe pšenice, pa sad kupuju nove količine, koje su iz mjeseca u mjesec sve skuplje. Zato i moramo da usklađujemo cijenu brašna sa cijenom pšenice – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Prema njegovim riječima, poskupljenje brašna bilo bi zaustavljeno na aktuelnoj cijeni, u slučaju kad bi pšenica pojeftinila na 250 evra.

– Međutim, ne vjerujem da će se to desiti. Ako cijena pšenice ostane nepromijenjena, mi ćemo morati još da poskupimo brašno, kako bismo postigli kalkulativnu cijenu. U naredna dva-tri mjeseca, vreća bi mogla da poskupi za još dvije-tri KM – naglašava Kos i dodaje da poskupljenja brašna lani nisu bila drastična, ali jesu česta, zbog usklađivanja sa cijenom pšenice.

– Tu je i poskupljenje struje i goriva, a prevoz u našoj cijeni učestvuje sa oko 30 odsto. Sve navedeno utiče na cijenu brašna, a jasno je da će njen skok u narednom periodu pogurati i pekare na poskupljenja – poručuje Kos.

Pekari naglašavaju da je, zbog poskupljenja svih sirovina, energenata, ambalaže, za očekivati da i njihovi proizvodi u narednih mjesec-dva odu za još 15 odsto.

Kako kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i vlasnik pekare „Manja“ Saša Trivić, na poskupljenju sirovina njegova firma je samo za mjesec dana „pala“ za 250.000 KM.

– Poskupljenja su bila intenzivna u oktobru, novembru i decembru, kada je brašno, kao najvažnija sirovina, poskupilo za oko 35 odsto. Samo zbog rasta cijena brašna, pekarski proizvodi moraju da poskupe 10-12 odsto. Otišla je i ambalaža, plin je poskupio 100 odsto, računi za struju veći su za 25 odsto. Sve to se prelijeva na cijenu sirovina – ističe Trivić i dodaje da je teško predvidjeti šta će biti u budućnosti.

– Cijene pšenice miruju, ali prodavci neće da je prodaju, zbog čega se očekuje da će opet doći do njenog poskupljenja – poručuje Trivić.

I domaći naftaši najavljuju nove cijene na benzinskim pumpama, uz objašnjenje da je „realno stanje na tržištu trenutno takvo, da postoji trend povećanja ulaznih cijena goriva za distributere u RS”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A samo u prošloj godini, litar benzina i dizela u Srpskoj poskupili su za skoro 33 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u decembru prošle godine gorivo je u prosjeku koštalo 2,3, a u istom mjesecu 2020. godine 1,73 KM.

U prošloj godini otišle su i cijene svih životnih namirnica, a ubjedljivo najviše poskupilo je ulje, sa 2,28 na 3,28 ili za čak 44 odsto.

Značajno su skočile i cijene riže, tjestenine, šećera, maslaca, margarina, sira, mesa. Lani su zabilježene i rekordne cijene povrća, a u decembru 2021, u poređenju sa istim mjesecom 2020, kupus i krompir su bili duplo skuplji, cijena svežih krastavaca bila je viša za 52 odsto, crnog luka za 37, mrkve za 24 odsto.

 

srpskainfo

PODIJELI