Poslanici NSRS usvojili dnevni red

0
827

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su dnevni red koji je na prijedlog Vlade Srpske dopunjen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti Republike Srpske, po hitnom postupku.

Nisu usvojeni prijedlozi grupe od 17 narodnih poslanika da se dnevni red proširi sa dvije tačke po hitnom postupku i to prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i izmjena Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Tačka dnevnog reda poslanička pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović odgođena je za drugi dio skupštinskog zasjedanja, a na poslanička pitanja tokom “Aktuelnog časa” odgovaraće resorni ministri.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada na vrijeme obavijestila skupštinski Kolegijum da premijer Srpske neće biti u mogućnosti da prisustvuje skupštinskom zasjedanju zbog ranije preuzetih obaveza.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica zatražio da je se tačka dnevnog reda – pitanja predsjedniku Vlade prebaci na 5. tačku dnevnog reda, a da se do tada obezbijedi prisustvo predsjednika Vlade Željke Cvijanović u Narodnoj skupštini kako bi odgovorila na poslanička pitanja.

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi zakona o rudarstvu, amnestiji i zateznoj kamati.

Poslanici bi po hitnom postupku trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor “Pet ce” kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, upotrebi znakovnog jezika, izmjeni Zakona o bibliotečko-inFormacionoj djelatnosti, izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske, zaštiti žrtava ratne torture, izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske, kao i o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Trebalo bi da budu razmatrani i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, te izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izvještaj Anketnog odbora Formiranog odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, izvještaj Komisije za koncesije Srpske za 2017. godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu, te Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here