Poslanici raspravljali o korupciji, prinudna naplata RTV takse i bez sudova

0
294

Vlada uveliko planira usvajanje Zakona o  ispitivanju porijekla imovine – poslanicima je najavio ministar pravde. I to baš u vrijeme rasprave o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u Srpskoj.

“Idemo na Zakon o ispitivanju porijekla imovine. Ja smatram da je to zakon koji je neophodan i mislim da se možemo dogovoriti u vezi s’ tim u kojem trenutku, kad i na koji način”, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS.

“Neophodno ga je donijeti ali nisam siguran, u stvari znam da aktuelna vlast donošenjem ta dva zakona vjerovatno će, u suštini, sama sebi odsjeći političke poluge i nisam siguran da će to uraditi”, kazao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Kad smo već kod korupcije nema političke volje za borbu i dosadašnji rezultati su poražavajući – dodala je opozicija. Kao dokaz, PDP-ovci opet iz naftalina vade famoznih 150 afera a u sali im se jedino usprotivio SNSD-ov Igor Žunić – a baš je njegova opaska otvorila niz replika.

“Ja postavljam ista ova pitanja. Postoji li iko ko je na nekom tenderu dobio neki posao za sedam miliona maraka, a onda morao vratiti neke milione nazad nekom. Ako taj čovjek postoji, ajde da ga odmah hapsimo. Nema veze čiji je on sin, brat, rođak”, izjavio je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

“Dok god neko ne bude iza brave ne možemo reći da smo stali na kraj sa korupcijom i kriminalom.  Prst se upire u miša, a slonovi rade svoj posao”, komentarisao je  Milan Švraka, poslanik PDP-a.

“Vi koji vladate, uz pomoć našu, morate naći tog tužioca koji će to da poravna”, dodala je u raspravi Zorka Andrić, poslanik NDP-a.

“Ja sam u poziciji, ali sam ja mali igrač za neke iz opozicije koji brzo nađu sebi veze kod tužioca. Brzo i debelo”, odgovorio je Igor Žunić, poslanik SNSD-a.

Od sad pa ubuduće, dugovi za RTV taksu prinudno će se naplaćivati po skraćenom postupku i to bez odlaska u sud – taj segment Zakona o izvršnom postupku izrevoltirao je opoziciju. To u praksi znači da se protiv građana neće voditi parnični postupci, nego će oni kojima se duguju pare  u startu direktno pokretati postupak prinudne naplate. Te izmjene tražili su osnovni sudovi u Srpskoj.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here