Posljednja šansa za Stanića

0
384
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić zvanično je predložio Savjetu ministara u tehničkom mandatu da aktuelnog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Pericu Stanića ponovo imenuje na tu funkciju i taj prijedlog je uvršten u dnevni red sjednice Savjeta ministara koja je zakazana za sutra.
Nakon što je bezuspješno pokušao da progura Stanićevo imenovanje na vanrednoj telefonskoj sjednici koja je održana 19. novembra, tačno na dan kad je Predsjedništvo BiH imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg, Mektić to pokušava i na praktično posljednjoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu. 

Prema najavama, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se poslanici izjašnjavati da li podržavaju Tegeltiju trebalo bi da bude održana 4. decembra, a odlazeći ministar bezbjednosti želi samo dan ranije da progura svoj kadar za direktora SIPA.

– Mektićev potez bi imao smisla da Predsjedništvo BiH nije imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg, ali bilo kakva imenovanja direktora u ovoj situaciji su najblaže rečeno nekorektna. Međutim, nije isključeno da će Stanić biti imenovan, jer se govori da u vrhu SNSD-a nemaju ništa protiv toga da on ostane direktor zato što tu funkciju nije koristio za političke obračune. Ipak, mnogo je vjerovatnije da ministri iz HDZ-a zbog odlične saradnje njihovog šefa Dragana Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika to neće podržati – kaže naš odlično upućeni sagovornik.

Dragan Mektić je potvrdio za “Glas Srpske” da je predložio Stanićevo imenovanje, ali je odbio da govori da li je obezbijedio podršku kolega ministara za svoj prijedlog.

– Vidjećemo sutra šta će biti. Ne mogu ništa više da vam kažem – bio je kratak Mektić.

Nije mnogo rječitiji bio ni Perica Stanić koji je kratko precizirao da do 5. decembra ima zakonsku obavezu da se stavi na raspolaganje MUP-u RS iz koga je imenovan za direktora SIPA.

– U roku od mjesec dana nakon isteka mandata direktora SIPA koji je istekao 5. novembra, ja imam obavezu da se stavim na raspolaganje MUP-u i to ću i uraditi – kratko je rekao Stanić, ne želeći da govori o tome šta očekuje od sjednice Savjeta ministara na čijem dnevnom redu je prijedlog o njegovom imenovanju.

Ukoliko Perica Stanić u utorak ne bude imenovan za direktora, a Zoran Tegeltija dan nakon toga u Predstavničkom domu BiH bude potvrđen kao novi predsjedavajući Savjeta ministara, naš sagovornik objašnjava da novi ministar bezbjednosti ima dvije mogućnosti.

– On može predložiti za direktora SIPA nekoga sa iste rang-liste sa koje je to učinio i Mektić, dakle sa one koju je sačinio Nezavisni odbor na kojoj su uspješni kandidati Perica Stanić, direktor policije RS Darko Ćulum i službenik MUP-a RS Žarko Laketa. Druga opcija je da se poništi konkurs i ona je najrealnija – objašnjava naš sagovornik.

Penzija

Prema saznanjima našeg lista, ukoliko sutra na sjednici Savjeta ministara ne bude ponovo imenovan za direktora SIPA, Perica Stanić će istoga dana tražiti razrješenje sa te funkcije.

– Stanić će se sigurno vratiti u MUP RS do 5. decembra i staviti na raspolaganje ministru Draganu Lukaču koji će ga penzionisati, jer je već objelodanjeno da ispunjava uslove za penziju. Ukoliko se do 5. decembra ne vrati u MUP RS, umjesto penzionisanja mu prijeti raskid radnog odnosa i u tom slučaju bi išao u penziju pod mnogo nepovoljnijim uslovima i imao bi mnogo manju penziju, nego ako bi bio penzionisan kao službenik MUP-a RS – objašnjava naš sagovornik.

(Glas Srpske)

PODIJELI