POSLODAVCI DA IZVRŠE PRERASPODJELU RADNOG VREMENA

0
893

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović apelovao je da svi poslodavci, zbog višednevne izuzetno visoke temperature vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite zdravlje radnika.Savanović apeluje da poslodavci posebno radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima, i napominje da je za rad u zatvorenim prostorijama neophodno obezbijediti rashlađivanje prostorija da bi se zaštitilo zdravlje radnika.

“Nesporno je da učestale vrućine, koje su posljednjih nekoliko dana registrovane na području Republike Srpske, utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže su izloženi suncu, zbog čega pada koncentracija u radu i postoji mogućnost povređivanja”, navedeno je u apelu.

Savanović podsjeća da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi kada je riječ o uslovima rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima kao što je velika vrućina, kao ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove, ali da to definiše međunarodni standard ISO 7243, čija je jedna od mjera izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

“Apelujem da i poslodavci primijene ovaj standard i izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da radnici ne budu na otvorenom u najtoplijem dijelu dana”, naglasio je Savanović.

On je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenima, te na taj način zaštititi zdravlje svojih radnika. /Srna/.

PODIJELI