POSLODAVCI PODRŽALI REFORMU VISOKOG OBRAZOVANJA “Finansirati samo studijske programe koji daju kadar potreban tržištu”

0
258

Kao ključne mjere u transformaciji sistema visokog obrazovanja Unija udruženja poslodavaca RS, između ostalog, predlaže promjenu načina finansiranja fakulteta iz budžeta, na način da se finansiraju samo oni studijskih programi koji su potrebni tržištu rada.

– Ostali programi treba da ostanu na komercijalnoj osnovi. Takođe, upisnu politiku treba prilagoditi potrebama tržišta rada i razvojnim politikama RS, te kreirati efikasne mehanizame kontrole korištenja budžetskih sredstava. Neophodno je povezivati visoko obrazovanje sa naučnoistraživačkim radom i privredom kroz poseban program – kaže predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On se nada da će prijedlozi poslovne zajednice u značajnoj mjeri biti uvaženi.

– Mi smo spremni za učešće u kreiranju i uspostavljanju široke društvene koalicije koja će raditi na transformaciji obrazovnog sistema RS. Poslovna zajednica, naime, duži niz godina ukazuje na potrebu modernizacije obrazovnog sistema i njegovo prilagođavanje potrebama razvoja RS i tržišta rada, a dejemo punu podršku nastojanjima Vlade RS koja idu u pravcu potpune transformacije obrazovnog sistema RS. Tačnije, podržavamo pristup koji bi podrazumijevao uspostavljanje široke društveno-političke koalicije za realizaciju dogovorenih mjera i aktivnosti na transformaciji obrazovnog sistema i spremni smo da preuzmemo odgovornost za realizaciju onih mjera i aktivnosti koje nam budu povjerene – ističe Škrebić.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here