Poslodavci u Srpskoj kažnjeni u iznosu većem od milion maraka

0
317

Zbog kršenja zakona i radničkih prava poslodavcima u Republici Srpskoj prošle godine propisane su kazne u iznosu većem od milion maraka. Republička inspekcija rada lani je izvršila oko pet hiljada kontrola, a u čak 32 odsto utvrđene su nepravilnosti u poslovanju.

“To su najčešće obračun i rokovi isplata plata i naknada plata, dakle, poslodavci jako često kasne s isplatom plata, zatim vođenje različitih vrsta evidencija, primarno evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, zaključivanje ugovora o radu odnosno rad na crno, otkaz ugovora na radu, utvrđivanje prava na otkazni rok i otpremninu, dakle sve što jedna takva procedura nosi sa sobom, a u drugom dijelu imamo nepravilnosti koje se odnose na kontrole u oblasti zaštite na radu”, istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Zapošljavanje radnika na crno, neizdavanje fiskalnih računa i bilo kakvo kršenje zakona predstavljaju nelojalnu konkurenciju prema poslodavcima koji poreze i doprinose plaćaju redovno, kažu iz Unije udruženja poslodavaca. Pored toga što rad na crno šteti radnicima zbog neuplaćivanja zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja, šteta se nanosi i konkurentnim preduzećima.

“Imamo situacije gdje poslodavci dio toga što nisu uplatili državi daju u plate radnicima i onda radnici koji rade na crno imaju mogućnost da rade, imaju veće plate, čime se ugrožavaju preduzeća koja plaćaju poreze i doprinose. Država mora stati i zaštiti poslodavce koji regularno plaćaju poreze i doprinose”, istakao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca.

U oblasti zaštite na radu najčešće nepravilnosti lani su se odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu. Prema podacima inspektorata, samo u prošloj godini se desilo 13 smrtnih povreda na radu, od kojih šest na građevini.  ATV

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here