Postoje četiri tipa ličnosti, kojem vi pripadate?

0
369

Da li znate kom tipu ličnosti pripadate? Odgovor na ovo pitanje dalo je istraživanje američkog univeriziteta Nortvestern, objavljeno u časopisu Nature human behavior sa potpuno drugačijim pristupom u rangiranju ljudskih osobina.

Stručnjaci su analizirali 1,5 milion ljudi i zaključili da postoje samo četiri tipa ličnosti – prosječan, rezervisan, egocentričan i uzoran. Procijenite sami kojoj kategoriji pripadate.

Prosječan – takve osobe su sklone nervozi i nisu previše otvorene za nova iskustva. Ovom tipu ličnosti pripada najveći broj ljudi, a velika je vjerovatnoća da će se u ovoj kategoriji naći žene.

Rezervisan – oni su emotivno stabilni, ali nisu previše otvoreni prema drugima. Što se predusretljivosti i savjesnosti tiče, nalaze se u zlatnoj sredini.

Egocentričan – ovakve osobe nisu previše otvorene prema drugima, a ni predusretljivost ni savjesnost im nije na zavidnom nivou. Ali što su stariji, manje su šanse da će biti takvi.

Uzoran – oni su uglavnom psihički stabilni, a mogućnost da će postati uzor povećava se s godinama. Takve osobe su veoma pouzdane i otvorene za nove ideje, a vjerovatnije je da će se žene naći u ovoj grupi, naročito ako su ostvarene.

(Novosti)

PODIJELI