Poštovati mjere i ostati kod kuće za praznike

0
378

Veoma je važno da se građani pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i u narednom periodu, kako bi Republika Srpska u Novu godinu ušla sa povoljnom epidemiološkom situacijom, istakli su gosti emisije ”Aktuelno” RTRS-a.

Istakli su da je i dalje najveća odgovornost na pojedincima, te pozvali građane da poštuju mjere i ostanu kod kuće tokom praznika.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić apelovao je na građane da izbjegnu privatna okupljanja kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije nakon praznika.

On je naglasio da eventualno uvođenje novih mjera zavisi od same situacije, te da su dobre vijesti sa terena prema kojima su građani proslavili slave u krugu porodica i u velikoj mjeri se uzorno ponašali.

Šeranić je rekao da je i radno vrijeme ugostiteljskih objekata tokom prazničnih dana ono o čemu se diskutuje na Republičkom štabu za vanredne situacije, istakavši da će veliki izazov biti i iznajmljivanje stanova na dan i vikendica.

– Srpska je i ranije pooštrila mjere kada se prije svih govorilo o porodičnim okupljanjima, a kontrolni organi su imali priliku da se uvjere kako se one sprovode – rekao je on.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, Šeranić je rekao da će vakcinacija biti preporučena, te da će vakcine, bez obzira od kojeg proizvođača budu nabavljene, u svakom slučaju biti bezbjedne, efikasne i kvalitetne.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković naveo je da se najveći broj građana pridržava preporučenih mjera, apelujući na one koji ih ne poštuju da budu solidarni i zaštite sebe i druge, jer se virus brzo širi.

On je naveo da će Institut i dalje pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude pogoršanja davati prijedloge za modifikaciju postojećih mjera i predlagati nove.

Zeljković je istakao da u nekim zemljama potpuno zatvaranje nije dalo rezultate, te da je najbolje raditi na više nivoa, odnosno pratiti i predlagati mjere koje su sprovodive među samom populacijom.

On je rekao i Institut svakodnevno analizira epidemiološku situaciju.

– Ono što možemo reći jeste stabilizacija epidemiološke situacije kada je riječ o lokalnim zajednicama, a samim smanjenjem broja pozitivnih na virus korona imamo manje opterećenje na zdravstveni sistem – istakao je Zeljković.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević pozvala je građane i privredne subjekte da poštuju mjere, najavivši pojačane kontrole.

– Poslovni subjekti moraju da znaju da je inspekcijska kontrola moguća u svako doba. Јedan dolazak inspektora dnevno ne znači da neće doći opet tokom dana – istakla je ona.

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Dalibor Ivanić najavio je pojačane preventivne aktivnosti policije za novogodišnje i božićne praznike, ističući da je cilj poštovanje mjera, a nikako kažnjavanje građana.

Ivanić je rekao da će policija u narednom periodu identifikovati objekte i prostore za iznajmljivanje koji mogu biti mjesta većeg okupljanja građana i eventualnog činjenja prekršaja, te pojačati prisustvo u njihovoj blizini.

Dodao je da će policija, naročito u vrijeme praznika, pružati neophodnu pomoć inspekcijskim organima.

/RTRS/

PODIJELI