Memorandum Ministarstva prosvjete i kulture RS i British Council ureda

0
660

Banja Luka, 19.06.2019. godine – Danas je zvanično potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i British Council ureda u Bosni i Hercegovini. Memorandumom je omogućena provedba programa Škole za 21. vijek, koji će  obuhvatit 173 osnovne škole u Republici Srpskoj.

„Ministarstvo će ove godine raditi na opremanju 500 digitalnih učionica i opremanju područnih škola informatičkom opremom. Moramo stvarati uslove kako bismo ovakve projekte provodili u praksi,“ istakla je ministrica Natalija Trivić.

Govoreći o programu,  Larisa Halilović, direktorica British Council-a u Bosni i Hercegovini je istakla:

„Veliko nam je zadovoljstvo što će učenici osnovnih škola kroz program Škole za 21.vijek dobiti priliku da steknu i u praksi koriste ključne vještine potrebne za dalje školovanje i rad u doba digitalne transformacije. Razvoj kreativnosti i digitalnih vještina su oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi i fenomenalno je vidjeti spremnost nastavnog kadra i menadžmena škola da kontinuirano razvijaju svoje vještine i kapacitete. Pobjede učenika iz Ugljevika i Banjaluke na regionalnom takmičenju iz kodiranja su jasan primjer da su djeca, uz adekvatnu podršku, spremna za budućnost i sve što digitalno doba nosi.”

Program Škole za 21. Vijek, kojeg je osmislio i provodi British Council, a finansira britanska Vlada, pruža priliku da preko milion učenika na Zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja. Tokom tri godine, program će obuhvatiti preko 4000 škola u regionu, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će obezbijediti alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Tokom obuka u Republici Srpskoj 892 nastavnika će imati priliku da se upoznaju sa konceptom novih vještina u nastavnoj praksi uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima – džepnim računarima. Svim školama u Republici Srpskoj će biti dodijeljeno 3630 ovih uređaja koje učenici mogu da  koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih predmeta.  Micro:bit omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način.

Za uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu rada neophodne su ključne vještine, te digitalna pismenost i kreativnost. Program Škole za 21. vijek podržava razvoj mladih ljudi na Zapadnom Balkanu u ovim oblastima kako bi izgradili bolju budućnost i bili konkurentiji na promjenjivom tržištu rada.

Više o programu Škole za 21. vijek možete naći na sljedećoj web stranici https://www.britishcouncil.ba/programi/obrazovanje/skole-za-21-vijek

 

 

PODIJELI