Potpisani ugovori o isplaćivanju subvencija roditeljima koji sami prevoze djecu u osnovne škole

0
140

Od ukupno 548 đaka osnovnih škola, koji koriste prevoz, 369 učenika putuje individualnim prevozom, odnosno roditelji oragnizuju prevoz za njihovo školovanje. Kao svojevrsna pomoć gradske administracije, roditelji ovih đaka sada će dobiti 50 KM podrške. Jedna od njih je Stokić Ivanka koja svoja dva sina iz sela Štrpci vozi u gradske škole. Pozdravlja ovakva gest gradonačelnika, kaže biće joj od velike pomoći s obzirom da je, u posljednje vrijeme, gorivo veoma skupo.

„Ujutru odvezemo, na podne vratimo jedno pa drugo. Tako da smo konstantno u pokretu.. Treba nam oko 100, 120 KM goriva“ kaže Ivanka.

„S obzirom da dijete ide u Prnjavor u školu, a ja stanujem u Pečeneg Ilovi, čak 17 kilometara prelazimo. Specifični su uslovi zbog kojih ona ide tu u školu. Treba nam oko 200, 300 KM za gorivo“ rekla nam je Vera Jelić.

„Stanujem u Otpočivaljki, ujutru ga vozim, popodne idem po njega. Oko 100 KM goriva mi je potrebno“ istakla je Dijana Maglić.

Grad već uplaćuje ovaj iznos za organizovana putovanja djece. A ovo su subencije za roditelje đaka iz onih mjesta gdje nema ugovorenih gradski linija prevoza niti je to škola organizovala.

„Našli smo načine ovako da im pomognemo. Treba još reći da nekih 169 učenika putuje redovnim linijama prevoza. Za taj iznos Grad uplaćuje kompletan prevoz prevoznicima, prosječno mjesečno negdje 40 hiljada KM bude uplaćeno za ove namjene, što znači, ako djeca 10 mjeseci idu u školu, to je negdje oko 400 hiljada KM. Od tog iznosa 18 hiljada je lično roditeljima na račune, a 22 hiljade jeste prevoznicima sa područja grada koji imaju ugovoren linijski prevoz“ kaže Tomaš.

Gradonačelnik je apelovao na prevoznike da se jave u nadležno Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove te da se, u mjestima gdje ima dovoljan broj učenika-putnika, organzuje prevoz školaraca. Trenutni podatci govore da, od ukupno 34 mjesne zajednice na području opštine, njih 14 nema ni linijskog, niti van linijuskog prevoza.

TV K3

PODIJELI