Potpuno novi Peugeot 208 stiže početkom marta

0
506

Peugeot teži tome da postane prvi proizvođač automobila koji će lansirati super mini automobile sa benzinskim, dizel i potpuno električnim pogonskim jedinicama. Prvi takav automobil će biti novi Peugeot 208.

Da, novi Peugoet 208 obećava pregršt opcija kada je u pitanju pogonski sklop. Ovaj model će svoju zvaničnu premijeru imati na ženevskom sajmu automobila u martu. Već smo imali prilike da vidimo špijunske fotografije novog modela u 208 i 208 GTi varijantama, a sada po prvi put vidimo i potpuno električnu verziju.

Uslikan prilikom testiranja na hladnom vremenu, novi Peugeot 208 EV izgleda isto kao i modeli sa SUS agregatima. Međutim, navodi se da fotografi nisu čuli nikakvu buku da dopire od njega, što je jedan od znakova da je riječ o električnom modelu. Kamuflažom je prekriven čitav automobil, te se ne vidi čak ni mjesto na kome će biti utičnica za punjač.

Dizajn inspirisan modelima 308 i 508

Već na letimičan pogled je očigledno da će novi Peugoet 208 imati dizajn koji je inspirisan modelom 308. Takođe, vidljiv je i uticaj modela 508 na farovima i zadnjim svjetlosnim jedinicama.

U kabini će novi Peugeot 208 takođe biti potpuno redizajniran. Očekuje se novi infotejnmenet, konekcije i sistemi za asistenciju vozaču. Postoje glasine da će novi 208 biti prvi mali automobil sa polu-autonomnom tehnologijom vožnje.

Električni model će imati domet do 300 kilometara sa jednim punjenjem

Kao i modeli DS 3 Crossback i najavljeni Opel/Vauxhall Corsa, i druga generacija modela Peugoet 208 će biti bazirana na CMP platformi PSA grupacije.

Prednosti ove platforme su veći prostor u kabini, i veći broj opcija pogonskih jedinica. S obzirom da je novi 208 od početka dizajniran da posjeduje electromotor, razlike između EV i verzije sa SUS agregatima će biti minimalne. Ono što je još važnije jeste to da baterije neće zauzimati dodatno mjesto u kabini.

Prvo će biti predstavljene verzije sa PureTech benzinskim i BlueHDi dizel agregatima, a nakon toga stiže i potpuno električna verzija.

(Vrelegume.rs)

PODIJELI