Potrebna pomoć porodici Kovačević: Aktivan humanitarni broj

0
457

Ekipa RTRS-a ponovo je bila u posjeti porodici Kovačević iz Gornje Pisakvice. Kovačevići se već 19 godina bore sa opakom i rijetkom bolešću od koje boluje njihov sin Nikola.

Nikola boluje od rijetkog Volfovog sindroma sa devet dijagnoza, što zahtijeva danonoćni roditeljski nadzor i njegu.

Po punoljetstvu, izgubio je 50 odsto socijalnih primanja.

– Ništa ne znači njihovo punoljetstvo nikome od roditelja. Treba da imaju do života, dok su god živi trebaju imati primanje i treba da na tome ostane – rekao je Nikolin otac.

Nakon prve posjete ekipe RTRS-a Kovačevićima porodicu je kontaktirala pravnica Saveza za rijetke bolesti, koja je pokrenula postupak o vraćanju Nikolinih izgubljenih socijalnih primanja.

– Pravnica iz Saveza za rijetke bolesti je reagovala, međutim dobila sam saopštenje iz Centra za socijalni rad da je taj zahtjev odbijen jer oni nisu nadležni za to, o tome treba da odlučuje grad Banjaluka – rekla je Nikolina majka.

Centar za socijalni rad, nakon našeg prethodnog razgovora, pokrenuo je postupak da Nikola dobije dodatnu materijalnu podršku.

– Kontaktirala nas je socijalna radnica koja je rekla da će doći kući u posjetu i da će pokušati neki drugi vid pomoći, ako se mogne, da će se ići i na komisiju, da će pokušati bar jednim dijelom da nadoknade taj gubitak. Nema šanse u tom iznosu, ali bar jednim dijelom i učinićemo što možemo – izjavila je Nikolina majka.

U toku je postupak za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za Nikolu, potvrila je Renata Ritajević iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

– Realizacijom i ostvarivanjem navedenog prava, porodici ćemo obezbjediti dodatnu materijalnu podršku jer se radi o stalnom i redovnom primanju – istakla je Ritajevićeva.

U pružanje pomoći porodici Kovačević, uključio se veliki broj građana širom Srpske.

Do kraja mjeseca, aktivan je humanitarni broj. Pozivom na 1413 doniramo jednu marku za nabavku neophodnih lijekova Nikoli.

/RTRS/

PODIJELI