Potvrđeno imenovanje Savjeta ministara-u čijem sastavu je jedan Prnjavorčanin

0
1180

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za imenovanje je glasalo 26 poslanika, sedam poslanika SBB-a i SDP-a je bilo protiv, a poslanik HDZ-a 1990 Diana Zelenika bila je uzdržana.

Nakon glasanja, ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Predsjedavajući novog Savjeta ministara BiH je Denis Zvizdić /SDA/, a njegovi zamjenici ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda /HDZ BiH/ i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović /SDS/.

Prvi put do sada u Savjetu ministara BiH dvije ministarske pozicije pripale su ženama – Marini Pendeš /HDZ BiH/, koja je izabrana za ministra odbrane i Semihe Borovac /SDA/ koja će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.

dragan_mektic_

Na čelu Ministarstva inostarnih poslova u naredne četiri godine biće Igor Crnadak /PDP/, Ministarstva pravde Josip Grubeša /HDZ BiH/, Ministarstva bezbjednosti Dragan Mektić /SDS/, Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović /SDA/ i Ministarstva komunikacija i transporta Slavko Matanović /DF/.

Za zamjenika ministra inostranih poslova imenovan je Josip Brkić /HDZ BiH/, a zamjenika ministra finansija i trezora Mirsad Žuga /SDA/, dok su za zamjenike ministra odbrane imenovani Boris Jerinić /SDS/ i Emir Suljagić /DF/.

Zamjenik ministra civilnih poslova je Đorđe Miličević /NDP/, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović /SDS/, pravde Nezir Pivić /SDA/, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević /HDZ BiH/, bezbjednosti Mijo Krešić /HDZ BiH/ i zamjenik ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić /HDZ BiH/. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here