Potvrđeno / Sarajevo: Nakon višesatne borbe preminuo i drugi policajac

0
427

Uslijed teških povreda glave i nakon operacije, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, preminuo je i drugi policajac nakon jutrošnje pucnjave u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Teško povrijeđeni policajac Davor Vujinović, izgubio je bitku za život u 12.10 sati, potvrđeno je iz KCUS-a.

Policajcu su ljekari na KCUS pokušavali spasiti život.

Posjećamo, u jutrošnjoj pucnjavi prilikom pokušaja krađe motornog vozila Volkswagen Golf VI na Alipašinom Polju ubijen je policajac Adis Šehović.

Kako je rečeno u MUP-u Kantona Sarajevo radilo se o klasičnoj “sačekuši”.

Policijske patrole kružile su od 23 časa, jer su navodno dobili dojavu da se razbojnici, koji su prethodno na području opštine Centar pokušali otuđiti vozilo, kriju kod crkve na Alipašinom polju u Sarajevu.

Prema riječima premijera KS Adema Zolja policajci nisu ni izašli iz auta, niti upotrijebili oružje kada je na njih otvorena vatra. Јednostavno, nisu stigli ni odgovoriti na pucnjavu.

Članovi kriminalne grupe, koja je s dva automobila stigla u sarajevsko naselje Alipašino Polje, pokušali su ukrasti automobil golf 6 hrvatskih registarskih tablica.

U tom trenutku naišla je policijska patrola na koju je pucano iz automatskog oružja dok se vozilo kretalo.

“Ovo je usud. Naše entitetske granice omogućavaju kriminalcima da djeluju i mi ćemo morati imati zajedničke aktivnosti i s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ovo je atak na državu”, izjavio je kazao je Zolj.

Izrešetano policijsko vozilo u Sarajevu na Alipašinom polju (Foto: klix.ba )

U toku je velika policijska akcija pronaslaka počinilaca napada na policajce, a na raspolaganje su stavljene helikopterske jedinice FUP-a i MUP-a Srpske.

Stanari ulica Bosanska i Geteova u sarajevskom naselju Alipašino polje proveli su besanu noć svjedočeći vatrenom obračunu.

“Oko pola četiri ujutro čuo se pucanj, a potom rafalna paljba kao da pucaju petarde. Potom je počela galama i neko je viknuo ‘ubiše policajca’. Ubrzo su se čule sirene, policije je bilo svuda. Od tada je sve blokirano”, rekla je stanarka koja živi u zgradi kod koje se odvila drama.

Bijeli golf hrvatskih registarskih tablica još uvijek stoji na putu, a ulica je blokirana nakon pucnjave. Stanari okolnih zgrada moraju koristiti druge ulice kako bi došli do željenog odredišta, a neki jutros nisu mogli da krenu na posao svojim automobilima.

Galić: Mijenjati postojeće zakone i policiji dati veća ovlašćenja

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić obavijestio je sve granične prelaze da preduzmu odgovarajuće mjere u slučaju da pokušaju preći granicu lica koja su učestvovala u jutrošnjoj pucnjavi kada je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen.

“Kao policijski službenik sa dugogodišnjim stažom, želim konstatovati da je potrebno mijenjati postojeće zakone i policiji dati još veća ovlaštenja, naročito u pogledu lične zaštite i bezbjednosti svih građana”, izjavio je Galić za portal “Kliks” u vezi sa ovim događajem u sarajevskom naselju Alipašino polje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here