Povodom 35 godina Radio Prnjavora: Gost u studiju Nedeljko Sančanin, novinar i književnik

0
1600

Poštovani slušaoci, u četvrtak, 28 februara, od 10:00 časova, emitovaćemo razgovor sa Nedeljkom Sančaninom, novinarom i književnikom koji je bio prvi diretor i glavni i odgovorni urednik naše medijske kuće. Sančanin će evocirati uspomene na početke radija, od njegovog osnivanja 06. marta 1984. godine i prisjetiti se godina iza nas.

Riječ više o Radio Prnjavoru.

Radio Prnjavor prvi put se oglasio 6.marta 1984.godine u popodnevnom terminu od 13 do 16 časova. Program je emitovan preko srednjetalasnog predajnika, postavljenog na lokalitetu u ulici Živojina Preradovića, kod nekadašnje gradske klaonice, a na frekvenciji 1341 kiloherc.
Zvaničnom početku programa prethodio je eksperimentalni program koji je emitovan u jesen 1983.godine. Proba je organizovana kako bi se postojeća oprema, nabavljena uz punu podršku tadašnjeg tehničkog sektora Radio Sarajeva, bila testirana.

Na čelu prve redakcije bio je Nedeljko Sančanin, diplomirani politolog iz Prnjavora, koji je i najzaslužniji za pokretanje Radija. Ekipu koja je stvarala program tih, prvih godina rada, činili su Vojin Trivičević , Ljubisav Milošević, Goran Nikolić, Šida Ćosić, Brankica Miljković, a 8.marta 1984.godine emitovana je prva emisija Radio Prnjavora.

Bila je to polučasovna “Sportska panorama prnjavorske opštine”, koju je pripremio Brane Radulović, tehnički realizator bio je Milenko Dakić.

Prvih martovskih dana privodile su se kraju 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu, a u Prnjavoru, u Hotelu “Nacional” trajalo je seniorsko Prvenstvo Jugoslavije za šahistkinje.
Radio Prnjavor djelovao je kao organizaciona jedinica pri Narodnom univerzitetu “Đuro Pucar Stari” u Prnjavoru, a najduži period na funkcijama direktora Radija i glavnom i odgovornog urednika imao je Nedeljko Sančanin.

Kroz Radio Prnjavor prošle su desetine novinara, spikera, tehničara…administraciju je vodio Jovica Milanović, a poslije njegove smrti, naslijedila ga je Ljubinka Jugović.
Tehničari, odnosno realizatori programa bili su Arif Jašarević, Krešimir Alilović, a u ratnom i poslijeratnom periodu Goran Grujić, Nenad Aksentić, Rade Đurđević, Saša Zurnić, Perica Mitrić, Dragana Živković, Dragan Kosić, Dragan Miladinović…

Poslove spikera – voditelja vodile su Šida Salatović, Svjetlana Hajek, Dragana Živković, Milka Pančić, Gordana Bjegović, Gordana Prtina, Sanja Pejaković, Vesna Ćućić, Dajana Hajek, Vesna Petrović, Biljana Mitrović…

Radio Prnjavor imao je i sedmične omlasinske emisije “Pomak” (Prnjavorske omladinske aktuelnosti), kroz koje je bilo angažovano na desetine kreativnih mladih ljudi. Od prve generacije koju su činili Goran Nikolić, Vladimir Vidić, Radomir Šušak, Mladen Sančanin, Željko Smolić, Tarik Đođić i brojni drugi sugrađani, srednjoškolci I student, do polijeratne generacije gimnazijalaca.

Početkom rata, u martu 1992.godine za direktora Radio Prnjavora, imenovan je Mladen Sarić, pod čijim vođstvom je urađeno posebno mnogo na tehničkoj modernizaciji preduzeća. Obnovljena je oprema I počelo emitovanje na novom FM predajniku. Radio Prnjavor je signalom pokrivao veći dio BiH, područja Srbije I Hrvatske.

Posebno značajnu ulogu Radio je imao tokom ratnih godina kada je bi jedina veza prnjavorskih boraca, na brojnim ratištima u Hrvatskoj i BiH sa njihovim porodicama.
Ova hronologija na istorijat Radio Prnjavora biće kompletna uz podsjećanje i pijetet na naše kolege i koleginice koji nisu živi. Doprinos u afirmaciji koletiva dali su i Jovo Milanović, Ljubisav Milošević, Brankica Miholjčić, Željko Smolić i Aleksandar Pejaković.

U generaciji koja 6.mart 2019.godine obilježeva 35. godina postojanja Radija su: direktor Dragan Malić, novinari Marin Marinković, Marijan Popadić i Brane Radulović, tehnički realizatori Goran Kovačević i Aleksandar Atić, a na praksi stručnog usavršavanja na poslovima  novinara je i kolegica Jovana Tošić. /prnjavorlive.info/

PODIJELI