Povratak na posao ovogodišnja prvomajska želja

0
322
Radnici u Srpskoj zbog pandemije virusa korona Međunarodni praznik rada, 1. maj, dočekaće u nikad gorem položaju jer iz dana u dan jača strah za radno mjesto i egzistenciju, sa jednom željom a to je da se situacija što prije smiri i da se vrate na svoja radna mjesta, poručile su vođe sindikata.
Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da radnička populacija ne pamti goru situaciju jer je pandemija blokirala život.- Radnici neće obilježavati ovaj praznik kako su to do sada radili, na izletištima uz roštilj. Ovaj 1. maj će provesti u izolaciji jer je u najavi i policijski čas koji će spriječiti bilo kakva okupljanja kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije – naglasila je Mišićeva.

Ističe da će radnici taj dan provesti razmišljajući šta ih čeka i da li će uspjeti sačuvati radno mjesto i egzistenciju.

– Živimo u strahu od nepoznatog i šta će biti sutra. To su otvorena pitanja na koja nemamo odgovore – navela je Mišićeva.

Naglasila je da se rad u ovoj situaciji mora vrednovati kao nikada ranije.

– Potrebno je pronalaziti nova rješenja i podići vrijednost rada na najviši nivo. Sa tim se mora ići brzo. Potrebno je zaštititi svako radno mjesto i primanja radnika te i u ovoj situaciji razmišljati o povećanju plata. Sada smo vidjeli koliko je važna najniža plata i koliko je važno dva puta godišnje povećavati minimalac. Nama se sada javljaju radnici koji navode da će po prvi put dobiti minimalac, jer su do sada dobijali manje od toga iznosa – navela je Mišićeva.

Ona je naglasila da je pandemija potvrdila da su radnici ključna karika za opstanak ekonomije Srpske i da se na njihovim plećima gradi strategija kako nakon svega krenuti naprijed.

– Sada se vidi koliko je radnik važan. Ni mašine, ni društvene mreže a ni razvoj tehnologije ne može bez čovjeka. Sada je važno da se održe sva radna mjesta, isplaćuju pune plate i održi potrošnja jer to je jedini način da spasimo ekonomiju Srpske  – zaključila je Mišićeva.

Iste poruke šalju i iz granskih sindikata, a predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić ističe da su zaposleni u zdravstvenom sektoru iscrpljeni do maksimuma zbog borbe sa opakim virusom te da niko od njih i ne pomišlja na proslavu 1. maja.

– Apelujemo na građane da se i idućih dana ne okupljaju i da se pridržavaju svih mjera zaštite. Jedino na taj način neće pasti u vodu sve što je preduzeto prethodnih mjesec i po – rekao je Granulić.

Predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović ističe da je u ovom sektoru situacija veoma teška, posebno u ugostiteljstvu.

– Svi željno iščekuju povratak na posao i to je ovogodišnja prvomajska želja – rekao je Savanović.  Naglasio je da je dosta radnika ostalo bez posla tokom krize zbog virusa korona, uglavnom zbog nekorektnih poteza poslodavaca, ali je istakao da ima i pozitivnih primjera jer su pojedini u sektoru trgovine nagradili svoje radnike.

– Pandemija je pokazala i koliko je radnika u Srpskoj zapravo radilo na crno i koliko je bilo sive ekonomije. Isplivalo je sve i postoji dovoljno argumenata za inspekcijske organe da nastave da rade svoj posao –  zaključio je Savanović.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić ističe da su radnička prava jedino zaštićena u javnom sektoru gdje postoje jaki sindikati.

– Veliki poslodavci zabranili su radnicima da organizuju sindikat i zbog toga su kod njih radnička prava najviše ugrožena. Ti radnici su prepušteni sami sebi i na milost i nemilost poslodavaca. Nemaju nijedan pravni akt kojim bi štitili radnička prava – naveo je Marić.

Solidarnost

Ranka Mišić je naglasila da ni u ovoj situaciji nije prepoznata solidarnost poslodavaca koji su ostvarivali milionske dobiti prethodnih godina.

– Oni su stajali prvi u redu i tražili pomoć od Vlade Srpske i to na prilično agresivan način – tvrdi Mišićeva.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here