Pozitivna stopa rasta od 3,6 odsto

0
290

Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u drugom tromjesječju, izražen u tekućim cijenama, iznosio je oko 2,6 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine imao je pozitivnu stopu rasta od 3,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u drugom tromjesječju bila je oko 2,12 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjene za subvencije na proizvode bila je 479,15 miliona KM.

U drugom tromjesječju bruto dodata vrijednost u odnosu na isti period prošle godine u trgovini, saobraćaju i skladištenju i djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu veća je za 6,2 odsto.

U posmatranom periodu bruto dodata vrijednost u građevinarstvu veća je za 5,3 odsto, dok u sektorima vađenja ruda i kamena i proizvodnji snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, te u snabdijevanju vodom, kanalizacije, upravljanju otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine veća za 4,1 odsto.

Bruto domaća vrijednost je realno manja u prerađivačkoj industriji za 2,2 odsto u drugom tromjesečju u odnosu na isti prošlogodišnji period.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here