Pozitivni i izolovani će moći na izbore

0
667

Osobama koje su zaražene virusom korona i biračima koji na dan ovogodišnjih lokalnih izbora budu u kućnoj izolaciji biće omogućeno da glasaju putem mobilnih timova, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg odlično upućenog izvora, Centralna izborna komisija priprema uputstva i pravilnik o tome, ali način glasanja će biti najsličniji onom za osobe koje su i do sada svoje biračko pravo ostvarivale putem mobilnih timova.

– Za glasanje putem mobilnih timova na opštim izborima 2018. godine u Centralni birački spisak bila su upisana 12.143 birača. To su birači koji su vezani za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invaliditeta, zatim osuđenici i pritvorenici, kao i osobe koje su vezane za određene ustanove, a imaju pravo da glasaju. U okviru toga se traži rješenje i za ovu kategoriju o kojoj govorimo, odnosno za pozitivne na virus i lica u izolaciji – objašnjava naš izvor.

On dodaje da određen problem postoji zbog toga što se Centralni birački spisak po Izbornom zakonu zaključuje 45 dana prije izbora, ističući da CIK upravo zbog toga priprema poseban pravilnik.

– Ne može CIK ni bilo ko drugi znati da li će neko 15. novembra, za kada su zakazani izbori, biti pozitivan i u bolnici ili će mu biti određene mjere samoizolacije, ali tim ljudima se mora omogućiti da glasaju. CIK će najvjerovatnije omogućiti da to svoje pravo ostvare putem mobilnih timova, pri čemu će opet biti neki krajnji rok do kada će se morati zaključiti posebni birački spisak za glasanje putem mobilnih timova – kaže naš sagovornik.

Bivši član CIK-a Novak Božičković kaže da nerado daje izjave o radu CIK-a, dodajući da i njega zanima kakvo uputstvo će donijeti CIK u vezi sa glasanjem osoba pozitivnih na virus korona ili onih u samoizolaciji.

– Ne može se neko na dan izbora ili dan-dva ranije prijaviti i reći da hoće da glasa putem mobilnog tima zato što mu je epidemiološka služba izdala rješenje o izolaciji. S druge strane, biračko pravo je zagarantovano Ustavom, tako da će biti jako interesantno vidjeti kako će CIK riješiti to pitanje. Ne želim ništa da sugerišem bivšim kolegama, jer sam svoj posao u CIK-u završio – kaže Božičković.

S druge strane, još jedan bivši član CIK-a Vehid Šehić kaže da glasanje ove specifične kategorije birača ne bi trebalo da bude preveliki problem.

– Ljudima se mora omogućiti da ostvare svoje biračko pravo, ali ono će vjerovatno biti ograničeno na način da će se do nekog roka morati prijaviti za glasanje putem mobilnih timova – kaže Šehić.

On dodaje da Centralni birački spisak, koji se zaključuje 45 dana prije izbora, nije konačan, jer se prave dodatni spiskovi.

– Šta je sa osobama koje poslije zaključivanja spiska napune 18 godina i ostvare biračko pravo? Takvim osobama se omogući da glasaju bez obzira na to što ih nema na spisku – kaže Šehić.

/Glas Srpske/

PODIJELI