POZIV GRAĐANIMA DA OPREZNO SPALJUJU OTPAD NA IMANJIMA

0
633

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je građane da prilikom uređenja svojih imanja otpad spaljuju na površinama koje mogu kontrolisati, kako ne bi došlo do nekontrolisanog širenja vatre.
Iz MUP-a pozivaju građane da ove poslove obavljaju tokom pogodnih vremenskih prilika i daleko od šumskih kompleksa i zasada, te na taj način izbjegnu neželjene posljedice koje mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

“S obzirom na to da je period čišćenja imanja i pripremanja obradivih površina za izvođenje poljoprivrednih radova, te da tokom spaljivanja korova, drvenog otpada i drugog gorivog materijala često dolazi i do požara, pozivaju se građani da poštuju zakonske odredbe, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora”, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre neophodno što prije pozvati najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122 i nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123.

“Uzrokovanje požara može izazvati znatne posljedice po ljude i imovinu, te predstavlja izvršenje različitih krivičnih djela kakva su izazivanje požara, za šta je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina”, upozoravaju iz MUP-a.

U MUP-u navode da uzrokovanje požara predstavlja i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina, te krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Iz MUP-a dodaju da će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požare i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

PODIJELI