Poznati biolog: Čovječanstvu prijeti propast za nekoliko decenija

0
304

Prije pedeset godina kontroverzna knjiga “Populaciona bomba” pokrenula je debatu o negativnom uticaju prenaseljenosti na život na Zemlji. Njen autor, biolog Pol Erlih, danas upozorava da će nas prenaseljenost i pretjerana upotreba resursa uskoro gurnuti preko ivice litice, prenosi Guardian.

Prema Erlihu, čovječanstvu u narednih nekoliko decenija prijeti “gotovo izvjesna” propast jer je uništilo prirodni svijet koji održava život na Zemlji.

Erlih smatra da je optimalan broj stanovnika na Zemlji manji od dvije milijarde, što je 5,6 milijardi manje od trenutnog broja ljudi. Napominje da je za čovječanstvo od klimatskih promjena opasnije hemijsko zagađenje planete sintetičkim hemikalijama.

Erlih smatra da nam je, ako želimo da smanjimo pretjeranu potrošnju resursa, potrebna do sada neviđena preraspodjela bogatstva u svijetu. Ipak, ne smatra da će bogataši koji upravljaju svijetom i koji se svake godine sastaju u Davosu na to pristati.

“Prevelik broj bogataša u svijetu je jedna od najvećih prijetnji ljudskoj budućnosti, a kulturna i genetska raznolikost su veliki ljudski resursi”, napominje Erlih.

Erlih danas priznaje da su mnoge pojedinosti u njegovoj najpoznatijoj knjizi bile netačne, ali još uvijek smatra da je ona u suštini tačna.

“Rast populacije i pretjerana potrošnja po stanovniku gurnuće civilizaciju preko ivice – danas su milijarde gladne ili im nedostaje mikronutrijenata, a klimatski poremećaji ubijaju ljude”, kaže Erlih.

“Rizik će se samo povećavati dok god stalni rast bude cilj ekonomskih i političkih sistema”.

Kako bismo spasili civilizaciju od kolapsa, za početak treba svima pružiti pristup modernim kontraceptivnim sredstvima i pobačaju, ali i ženama dati jednaka prava, platu i mogućnosti kao i muškarcima, smatra on.

Kako dodaje, za tim bi uslijedio potrebni pad broja stanovnika, ali će za to biti potrebno mnogo vremena, piše Index.

(index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here