Pravna bitka protiv odlagališta otpada zapela na glasanju

0
254

Strategija pravne zaštite interesa BiH u vezi sa planiranim odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, na granici Hrvatske sa BiH, još se ni ne nazire.

Može se to zaključiti iz Izvještaja o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i Pravnog tima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, na području opštine Dvor, u Hrvatskoj.

U ovom dokumentu navodi se da se osnovni zadatak Pravnog tima ogleda u izradi strategije pravne zaštite interesa BiH te da je do 31. januara ove godine Pravni tim održao dvije redovne i jednu konsultativnu sjednicu.

Odmah se, kako se ističe, pristupilo iznalaženju najadekvatnijeg metodološkog pristupa za izradu strategije. Međutim, na obje sjednice pojavio se identičan problem.

“Problematika koja se zadržala tokom obje održane sjednice ovog tijela odnosila se na utvrđivanje načina glasanja koji je potrebno definisati usvajanjem poslovnika o radu Pravnog tima”, naglašava se u pomenutom izvještaju.

Kako se dodaje, uprkos određenim nesaglasnostima koje se odražavaju na rad Pravnog tima, predsjedavajući tog tima Željko Bogut na posljednjem sastanku sa predstavnicima Koordinacionog tijela i Ekspertskog tima, izrazio je duboko uvjerenje da će biti pronađen adekvatan način za prevazilaženje ovih problema.

“Samim tim će se intenzivirati rad na kvalitetnom i efikasnom izvršavanju osnovnih zadataka Pravnog tima, a koji se prvenstveno odnose na jasno definisanje osnovnih smjernica za pravnu zaštitu ugroženih opština, stanovništva i životne sredine na teritoriji BiH usljed odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora”, ističe se u izvještaju, dok sa Bogutom, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja “Green team” Novi Grad, kaže da je, kada je riječ o ovoj problematici, najodgovorniji posao na Ekspertskom i Pravnom timu, jer su oni ti na osnovu kojih građani imaju pravo da zahtijevaju odgovorno ponašanje od donosilaca odluka na svim nivoima.

Kako naglašava, nevladin sektor, za razliku od učešća u Ekspertskom timu, nije ni imao priliku da bude dio Pravnog tima.

“Ma koliko to djelovalo zabrinjavajuće, ulog koji imamo u slučaju ‘Trgovska gora’ doslovno se mjeri u životima stotina hiljada ljudi. Izuzetno poštujem sposobnost i bogate biografije pojedinaca u Pravnom timu, ali stvarno ne možemo biti zadovoljni urađenim. Uistinu zabrinjava to što segment u kojem treba da imamo najjaču snagu, jer je toliko argumenata na našoj strani, predstavlja u ovom momentu najslabiju tačku”, rekao je Crnković za “Nezavisne novine”.

Istovremeno, Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, kaže da nema potpuni uvid u to šta se dešava u Pravnom timu.

“Ono što je veoma važno jeste da Ekspertski tim, čiji sam član, radi intenzivno te da sve ono što je planirano ide definisanom dinamikom. Manje-više svake sedmice zasjedamo i to ide dobrim tempom”, rekao je Drljača za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH je krajem oktobra prošle godine donio odluku o formiranju Ekspertskog, ali i Pravnog tima, čiji je zadatak vođenje bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s planiranim odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Uprkos brojim upozorenjima iz BiH, Hrvatska ne gubi vrijeme u namjeri da na Čerkezovcu gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH.

/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here