PRAZNE STOLICE OPOZICIJE Političke čarke između SNSD i SDS u Prnjavoru

0
616

Ignorisanje prijedloga, odbijanje konstruktivnih zahtjeva i nerazumijevanje vladajućeg SNSD prema stavovima odbornika SDS u Skupštini opštine Prnjavor dovelo je do velikih tenzija između ove dvije partije.

Kulminiralo je nedavnim napuštanjem sjednice lokalnog parlamenta od strane SDS-ovih odbornika, a nastavljeno oprečnim stavovima na konferencijama za medije i izjavama čelnika Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Darko Tomaš (SNSD), načelnik Prnjavora, izjavio je da nije upućen u razlog napuštanja sjednice odbornika SDS, a novinarima je iznio više zamjerki na račun najuticajnije opzicione partije u Prnjavoru.

– Sramota je odsustvovati sa sjednice na kojoj se usvaja budžet u čijoj potrošnji i SDS značajno učestvuje svojim odborničkim naknadama, koje nisu male – kazao je Tomaš.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On je podsjetio na nepremostive razlike po pitanju važnih odluka usvojenih u prethodnom skupšinskom sazivu kada je SDS bio na vlasti.

Nije tačno, ističe Slaviša Jenjić, šef Kluba odbornika SDS u SO Prnjavor, da dobijamo odborničke naknade za nerad. On insistira na objelodanjivanju podataka o sadržaju i broju diskusija odbornika njegove partije, ali i SNSD, u sadašnjem mandatu.

– To je odličan pokazatelj koliko se pripremamo za sjednice, i koliko  radimo – smatra Jenjić.

On je reagovao i na Tomaševe tvrdnje o preusmjeravanju novca namijenjenog za rekonstrukciju puta od Vijake do Donjih Vijačana, koja povezuje opštine Prnjavor i Čelinac.

– Istina je sasvim drugačija. Učestvovao sam u pisanju Sporazuma između više mjesnih zajednica, opštine Prnjavor i preduzeća „Putevi Republike Srpske“. Tim sporazumom je definisano da će se završetkom autoputa pristupiti potpunoj rekonstrukciji putnog pravca kojim je u od 2014. do 2016. godine prevezeno više miliona tona materijala za izgradnju autoputa. Zašto nije došlo do realizacije sporazuma treba da odgovore u „Putevima“ i Opštini – kaže Jenjić, zaključivši da treba imati u vidu da ni jedan put ne bi izdržao navedeno opterećenje te da bi asfaltiranje ove dionice prije završetka izgradnje autoputa značilo bacanje novca.

Tomaš je saglasan da put od Vijake do Donjih Vijačana mora biti saniran i da će to biti urađeno, ali se ne slaže sa navodima SDS, jer je, kaže, Slaviša Jenjić bio “akter prethodne vlasti, koja je novac za sanaciju navedene dionice preusmjerila za asfaltiranje gradskih ulica”.

– Cinično je nekog drugog optuživati za taj postupak – smatra Tomaš, koji zamjera SDS i na zakomplikovanoj investiciji vodosnabdijevanja u Vijačanima, koja je nedavno riješena sa 30.000 KM, obezbijeđenih rebalansom opštinskog budžeta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

O tom slučaju prnjavorski SDS u saopštenju za javnost iznosi hronologiju i detalje.

– Davne 2013. urađena je bušotina u Donjim Vijačanima (dubina 90 metara), koja je priključena na postojeću vodovodnu mrežu. Time je vodom snabdjeveno 160 domaćinstava. Kasnijim aktivnostima urađen je i bunar, te se pristupilo priključivanju drugih domaćinstava (danas oko 350), tako da je vodovodna mreža novcem građana proširena prema dijelovima Gornje Mravice, Brezika, Šarinaca i Drenove – navode u SDS u nastojanju da objasne genezu radova i naglase gde je nastao problem.

– Jedan krak mreže urađen je i prema dijelu Donjih Vijačana, koji je sporan zbog natprosječnih troškova od 2.000 KM po domaćinstvu. Građevinski odbor je materijal za vodovod kupovao u KP “Vodovod” ali nisu prikupili dovoljno novca da obavezu podmire. Smatramo da Opština treba pomoći kako bi se i oni uklopili u prosječnu cijenu od 1.500 KM, koliko su ostali mještani drugih naselja plaćali za priključak vode – uvjereni su u Srpskoj demokratskoj stranci u Prnjavoru.

Sporan i naziv seoskog puta

Prnjavorčani se ne mogu dogovoriti ni u vezi naziva seoskog puta Donja Ilova – Tromeđa. SDS je predložio da se dionici dodijeli ime Motajičkog bataljona, ali Tomaš insistira na principima. Osim proceduralnih zamjerki, on je komentarisao razloge neslaganja.

– Smatramo u skupštinskoj većini da putu treba dodijeliti ime Boraca motajičkog bataljona, a ne samo Motajičkog bataljona. To nije isto. Svjedoci tog vremena znaju da je u Motajičkom bataljonu bilo ljudi koji su se tamo vodili, a nisu bili borci; evidentirani su kao donatori. Zato smatramo da se po njima ne može zvati put ili ulica, jer oni ne dijele vrijednosti i zasluge istinskih boraca – rekao je Darko Tomaš.

srpskainfo.com

PODIJELI