Praznici napunili i kovid ambulante u Prnjavoru

0
227

BANJALUKA, SARAJEVO – Novi soj virusa korona, kao i veći broj naših građana koji su iz inostranstva doputovali u Republiku Srpsku da proslave praznike, u posljednjih desetak dana doveo je do naglog rasta broja novozaraženih virusom korona.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” u domovima zdravlja širom Srpske, gdje navode da je evidentno da se susrećemo s novim talasom pandemije.

Da je do povećanja broja pacijenata došlo i u Domu zdravlja Prnjavor, za “Nezavisne novine” potvrdio je Bojan Subotić, direktor ovog doma zdravlja. On je naveo da je zbog brojne dijaspore koja je vrijeme praznika provela u Srpskoj primijećen i veći priliv pacijenata koji se testiraju na virus korona.

“U respiratornoj ambulanti dnevno bude pregledano od 80 do 90 pacijenata”, kazao je Subotić.

Mladen Šukalo, šef porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, kazao je da je povećan broj novooboljelih te da razlog za ovaj nagli skok možemo naći u novom soju virusa korona, koji je izuzetno virolentan.

“Veliki je broj pregleda jer se naši građani na bilo koji simptom koji se javi, a upućuje na akutne respiratorne infekcije, donekle u strahu, odlučuju da idu doktoru”, kazao je Šukalo. Dodao je da u ARI ambulantama banjalučkog Doma zdravlja dnevno imaju oko 400 pregleda te više od 150 pregleda u kovid ambulantama.

“Ovo je veliki broj pregleda, posebno ako uzmemo u obzir da mi treba da se bavimo i pružanjem drugih usluga primarnog nivoa zdravstvene zaštite, da liječimo i druga akutna oboljenja”, rekao je Šukalo za “Nezavisne”, dodajući da je angažovano oko 20 timova ljekara u Poliklinici u Banjaluci. Istakao je da je evidentno da je slična epidemiološka situacija i u zemljama u okruženju.

“Preporuka građanima je da im, pri pojavi prvih simptoma, kao što su blago povišena temperatura, blaga opšta slabost, kihanje, sekrecije iz nosa, prvi korak bude da uvedu simptomatsku terapiju, a to je mirovanje kod kuće, izolacija, uzimanje sredstava protiv temperature i bolova te vitamina. U slučaju da dođe do intenziviranja simptoma, odnosno ako je temperatura povišena duže od tri dana, ako osoba ima osjećaj kratkoće daha ili otežanog disanja, da se javi ljekarima i dođe na pregled”, naveo je Šukalo, dodajući da ne treba zaboraviti da u ovom zimskom periodu nije sve kovid infekcija te da postoje i uobičajene respiratorne infekcije.

Kako je za “Nezavisne novine” kazao Mladen Grujičić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u posljednjih desetak dana, od Nove godine do danas.

“U ovom periodu imamo sve veći broj novoinficiranih. Već slobodno možemo govoriti o novom talasu virusa korona”, naveo je Grujičić. Dodao je da je omikron soj virusa korona, koji se dosta brže širi, doveo do ekplozije pandemije svugdje u svijetu, a posebno na području Evrope, te se prenio i na naše prostore.

“Mi smo dio Evrope, to se prenosi na naše područje i možemo očekivati i dalje povoćanje broja novoinficiranih na području Bijeljine”, rekao je Grujičić, ističući da u ovom periodu očekuje i rast broja oboljelih kako od korone, tako i od drugih respiratornih infekcija.

“Apelujemo na sve građane da se vakcinišu, vidjeli smo da vakcina ima efekta, a to je sprečavanje hospitalizacije i težih simptoma kovida-19”, kazao je Grujičić.

Anja Matarugić/ nezavisne

 

PODIJELI