Praznici stižu, vrijeme je za kraljevsku glazuru

0
419

Volite keksiće i medenjake, a još više volite cvjetiće, srca, razne ornamente i poruke dragim osobama na njima, a u ovo praznično vrijeme pahuljice, jelke, Djeda Mraza, Šnješka Bijelića, sobove? Ako je tako, onda je pravo vrijeme da upoznate, ako već do sada niste, tehniku royal icing, poznatiju kao kraljevska glazura.

Ova glazura priprema se od svježih bjelanaca, šećera u prahu i nekoliko kapi limuna – krajnje jednostavno. Rezultat je bogata, gusta i sjajna glazura koja se koristi za dekorisanje torti, kolača, ali ponajviše, u praznično doba godine, keksića i medenjaka.

PRIPREMA GLAZURE

Za pripremu ove glazure potrebno je 10 bjelanaca, 50 g šećera u prahu, nekoliko kapi soka od limuna, malo volje i strpljenja. Važno je da šećer u prahu dobro prosijete, kako u glazuru ne bi zalutao poneki kristalčić. Smjesu možete pripremati mikserom ili drvenom varjačom. Koji god način pripreme da odaberete, šećer malo po malo dodajte bjelancima, ne dodajući novu količinu dok se prethodna dobro ne sjedini. Ukoliko prebrzo budete dodavali šećer, glazura neće imati željeni sjaj. Nakon što ste postigli dovoljno gustu glazuru, posudu obavezno preklopite vlažnom krpom jer se glazura veoma brzo suši. Isto tako učinite i tokom rada. Preporučljivo je da glazuru stavite u frižider na sat vremena prije nego što počnete da dekorišete. Ukoliko vam je glazura pregusta, dodajte joj nekoliko kapi vode i opet dobro promješajte.

Ono što posebno raduje je to što se royal icing može bojiti prehrambenim bojama i onda je vašoj kreativnosti samo nebo granica.

Ukoliko nemate profesionalne vrećice za ukrašavanje, možete ih napraviti sami od kesica za zamrzivač tako što ćete makazama isjeći jedan ugao željene veličine, zavisno od šara koje želite postići. Inače, u frižideru poklopljen vlažnom krpom royal icing može trajati pet do šest dana, samo ga je potrebno promiješati prije korištenja. Stoga, probudite umjetnika ili dijete u sebi i počnite se igrati.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here