Pred danskim parlamentom zapaljen Kur'an

0
439

Lider danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer Rasmus Paludan zapalio je danas u Kopenhagenu muslimansku svetu knjigu Kur'an, želeći da isprovocira vjernike koji su se okupili pred zgradom danskog parlamenta da obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, javlja agencija Anadolija.

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizovano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta na prošlonedjeljni teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana. Džuma-namaz pred danskim parlamentom protekao je u sjeni provokacija.

Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane.

Okupljeni ekstremni desničari na kontraprotestu nosili su izraelsku državnu zastavu, te sirenama automobila pokušali da spriječei vjernike u obavljanju namaza. Rasmus Paludan, lider danske stranke Čvrsti smjer, poznate po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vjernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu islamsku knjigu Kur'an.

Paljenje Kur'ana desilo se oko 100 metara od mjesta gdje je klanjan džuma-namaz, s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe današnjem skupu. Poslanik Narodne partije Danske Martin Henriksen je takođe provocirao okupljene vjernike pred danskim parlamentom. On je prije samog klanjanja džuma-namaza prilazio vjernicima i vrebalno ih napadao.

Predsjednica danskog parlamenta Pia Kjaersgard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom parlamenta ove zemlje. Tokom ovog događaja preduzete su visoke mjere bezbjednosti, a policija je uhapsila najmanje šest osoba.

PODIJELI