PREDAVANJE UČENICIMA O OPASNOSTIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

0
609

U okviru preventivnog djelovanja na sprečavanju maloljetničke delinkvencije, Policijska uprava /PU/ Bijeljina organizovala je danas predavanje o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža učenicima bijeljinske Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”.

Portparol PU Spomenka Nenić najavila je nastavak preventivnog policijskog djelovanja u osnovnim i srednjim školama na sprečavanju svih oblika maloljetničke delinkvencije i drugih oblika socijalnog ponašanja.

Direktor škole Radenko Savić rekao je novinarima da se predavanja o opasnostima na internetu održavaju redovno kako bi se izgradila svijest učenika koji su gotovo svi korisnici društvenih mreža.

Prema njegovim riječima, škola nema slobodan pristup internetu i na časovima je zabranjena upotreba mobilnih telefona, a tokom školske godine nije bilo prijava djece, niti roditelja o zloupotrebama na društvenim mrežama.

Učenik završnog razreda Marko Ristić kaže da je među djecom najpopularnija društvena mreža “Instagram” i da zaista postoje brojne opasnosti od zloupotreba, ali da je poznavanje savremenih tehnologija najbolji način da se korisnici zaštite od loših dešavanja.

Prema njegovom iskustvu, zloupotrebe na društvenim mrežama češće vrše odrasli koji koriste naivnost mladih sagovornika, zbog čega je vrlo važno isticati da ne treba dogovarati sastanke sa sagovornicima na društvenim mrežama.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Bijeljina jedan Nebojša Pavlović rekao je novinarima da se edukacije učenika, roditelja i nastavnika o opasnostima na internetu održavaju tokom cijele godine, kao dio prevencije maloljetničke delinkvencije i drugih oblika asocijalnog ponašanja.

On kaže da je u oblasti kršenja javnog reda i mira među maloljetnicima najčešće riječ o tučama ili upućivanju prijetnji među učenicima, najčešća krivična djela su utaje mobilnih telefona, a što se tiče zloupotreba na internetu tokom školske godine na ovom području nije bilo prijava među djecom školskog uzrasta.

Predavanje o opasnostima na internetu učenicima u Bijeljini održao je profesor kriminalistike Aleksandar Miladinović.

(Srna)

PODIJELI