Predizborni protesti širom Italije, sukobi u Milanu

0
408

Širom Italije održavaju se protesti uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji zakazanih za 4. mart. U Milanu je došlo i do sukoba između studenata, koji protestuju protiv neofašističkog pokreta “Kazapaund”, i policije.

U Milanu se na nekoliko mjesta odvijaju demonstracije, ali ima ih i u drugim italijanskim gradovima.

Nedaleko od Trga Duomo došlo je do sukoba zato što su ljevičarski demonstranti pokušali da kroz kordon policije prođu do mjesta gdje je “Kazapaund” držala miting, prenosi Rojters.

Ranije danas su se, navodi britanska agencija, studenti, koji su učesnici demonstracija, popeli na spomenik Đuzepea Gribaldija, palili zastave i mahali antifašističkim plakatima prije nego što ih je policija rasterala.

AP navodi da je u protekloj nedjelji održano najmanje 12 protesta u italijanskim gradovima, a da je hiljade policajaca raspoređeno kako bi sprečilo sukobe na ulicama.

Jedan od protesta bio je organizovan protiv rasizma i neofašizma, dok je drugi bio protiv radničkih reformi italijanske vlade levog centra.

Treći protest u Rimu je, navodi američka agencija, bio protiv obaveznog vakcinisanja, koje je postalo i tema kampanje.

Istovremeno je u Milanu lider partije Sjeverna liga Mateo Salvini (44) održao miting na kojem su organizatori očekivali da će se pojaviti do 50.000 ljudi, navodi Rojters.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here