PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENE SRBE MEĐU KOJIMA JE I PRNJAVORČANIN BOŠKO PEULIĆ

0
879

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za šest lica uhapšenih na području Banjaluke, Kotor Varoša i Prnjavora zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Pritvor je predložen za Slobodana Župljanina, Boška Peulića, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedeljka Đekanovića.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djelo koje im se stavlja na teret.

Mjera pritvora predložena je i zbog ozbiljnosti krivičnog djela, jer je za predmetno krivično djelo zaprijećena kazna zatvora preko 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira.

Ova lica su osumnjičena da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad licima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša, tokom 1992. godine, ali i u kasnijem periodu.

Terete se da su u svojstvu visokih vojnih zvaničnika/komandanti brigada i bataljona/ počinili progon oko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoša, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, kao i drugi oblici zločina, navodi se u saopštenju.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here