Predmet ‘Papirus’: Sređivali lažne pasoše i članovima ‘zemunskog klana’

0
377

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tuzlaka Bore Gligića (49) te Igora Milanovića (31) iz Srbije, koja ih tereti da su kriminalcima pomogli da dobiju lažne bh. dokumente.

Tako su lica iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike ozloglašenog “zemunskog klana”, preko noći dobijala identitet bh. građana koji već dugo ne žive u BiH.

U pitanju je predmet “Papirus”, kojim je razbijena organizovana kriminalna grupa, koju terete da je pomogla mafijašima iz Srbije, Crne Gore i BiH da dobiju tuđi identitet, odnosno da im se izrade lažni dokumenti. I to u 49 slučajeva.

“Gligića i Milanovića terete da su kao članovi kriminalne grupe od 2013. do 2016. godine sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima nizom nezakonitih radnji uglavnom osobama iz kriminalnog miljea nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata CIPS, s podacima stvarnih osoba, a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su zajedno sa drugim članovima grupe pronalazili podatke o bh. državljanima koji već dugo ne žive u BiH.

“Pošto ne žive u BiH, nisu podnosili zahtjeve za lične dokumente BiH, pa su stoga zloupotrijebljeni njihovi identiteti”, pojašnjavaju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja ličnih dokumenata. Uz pomoć njih kriminalci su se mogli skrivati od policije i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice.

Nezakoniti dokumenti su poništeni, a optužene terete za organizovani kriminal, krivotvorenja isprava te ovjeru lažnog sadržaja.

Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, podiglo u martu prošle godine optužnicu protiv 11 uhapšenih u akciji “Papirus”, a koja ih tereti da su nezakonito izrađivali i nabavljali pasoše i druga lična dokumenta BiH i prodavali ih osobama iz kriminalnog miljea.

Tada je objavljeno da je izrada i nabavka lažnih pasoša naplaćivana i po 10.000 evra.

Tada su, kako se navodi, optuženi Bojan Đokić (34) iz Zvornika, Savo Manojlović (50) iz Višegrada, Bojan Melezović (37), Salih Bota (41), Senad Saltaga (58) i Nedžad Bajrović (42) iz Sarajeva, Admir Malić (27) iz Srebrenice, Ramiz Salčin (44) iz Gacka i Mithad Vejo (35) iz Trebinja.

Optuženi su i Izet Redžović (47) iz Beograda i Nedžad Šiljević (44) iz Prijepolja, koji imaju državljanstvo BiH i Srbije.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here