Predsjednik Gradske organizacije slijepih, Goran Vasić za Radio Prnjavor- Svi smo jednaki

0
515

Tekst/Foto: Marijan Popadić

Gradska organizacija slijepih Prnjavor, u subotu, 14. oktobra, obilježava Krsnu slavu organizacije- Pokrov Presvete Bogorodice, a dan kasnije, 15. oktobar obilježava se i Dan bijelog štapa.

Predsjednik organizacije, Goran Vasić, kaže da su sve aktivnosti koje su planirane u ovoj godini uspješno realizovane, te da sa zadovoljstvom mogu polako tekuću kalendarsku godinu privoditi kraju.

“Naša organizacija je osnovana 2004. godine i od tad uspješno sprovodimo aktivnosti koje su u domenu ostvarivanja prava našeg članstva i olakšavamo njihov svakodnevni život. Na ovogodišnjoj redovnoj skupštini u aprilu, konstatovano je da smo sve planirane projekte sproveli i realizovali, a naš rad pratimo svakog tromjesečja kroz sastanke Upravnog odbora organizacije.” napominje Vasić.

Prošle godine, ova organizacija uspješno je  sprovela projekte “Direktno protiv diskriminacije” i banjsku rehabilitaciju, u saradnji sa UNDP-om i resornim ministarstvom.

“Planiramo da i u narednom periodu učestvujemo u nekim novim projektima koji se tiču naše populacij. Ove godine smo učestvovali u Projektu samozapošljavanja preko naše republičke organizacije i preko fonda, a radili smo i na projektu opismenjavanja za rad na računaru jednog od naših članova, što je za nas veoma važno” kazao je Vasić.

Iz organizacije napominju da imaju veliku podršku lokalne uprave i drugih institucija, što im daje vjetar u leđa da još više budu društveno aktivni. Članovi udruženja učestvuju u raznim manifestacijama, od republičkog prvenstva, takmičenja u kuglanju, organizuju zajedničke izlete, a nedavno je održana i Veče poezije u Gradskoj Biblioteci.

“Trudimo se da kontinuirano radimo na svim poljima i da učestvujemo u svim aspektima društvenih dešavanja. Raduje nas što imamo veoma dobru saradnju sa regionalnim udruženjima slijepih lica, jer nam to otvara neke nove mogućnosti” kaže Vasić.

Međunarodni Dan bijelog štapa, 15. oktobar, ove godine Gradska organizacija slijepih Prnjavor obilježava, kao i predhodnih godina, odlaskom na teren i obilaskom nekih od njihovih članova.

“Na ovaj datum pokušavamo da skrenemo više pažnje na slijepa lica i na barijere sa kojima se oni svakodnevno susreću. Naša organizacija trenutno broji oko 40 članova, a smatram da ih ima i više, ali  nam se nisu pridružili. Ovim putem pozvao bi sva slijepa i slabovida lica da nam se jave u naše prostorije, jer zajedno možemo mnogo lakše da ostvarimo naša prava i da kvalitetnije provedemo vrijeme kroz druženje i razne aktivnosti koje mi kao organizacija nudimo” zaključio je predsjednik organizacije slijepih u Prnjavoru, Goran Vasić, napominjući da smo svi jednaki i da lica sa invaliditetom zaslužuju ravnopravan položaj u društvu.

Opširniji razgovor sa predsjednikom Gradske organizacije slijepih, Goranom Vasićem, možete slušati u četvrtak, 12. oktobra, sa početkom u 10:00 časova u emisiji “Razgovor s povodom” koju priprema i realizuje novinar Marijan Popadić.

Repriza emisije je u subotu, 14. oktobra od 13:00 časova. /prnjavorlive.info/

 

PODIJELI