Predsjedništvo BiH imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg SM

0
369
Nakon više od godinu Zoran Tegeltija imenovan je za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Odluka je donesena na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH u roku od jedan dana nakon što Predstavnički dom Parlamnetarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i minsitara u Savjetu ministara BiH. Iako je u zvaničnom saopštenju Predsjedništva BiH naveden tačan naziv dokumenta pojedni političari su brže bolje požurili da kažu da je riječ o slanju ANP-a u Brisel. Da to nije tačno i da nikakav dokument koji vodi ka NATO-u danas nije usvojen potvrdio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

“Nikakav dokument, koji prejudicira članstvo nije usvojen, čak se otvoreno u tom dokumentu kaže da ovaj dokument su reforme i da one ne prejudiraju članstvo i da svaku vrstu i kretanje prema članstvu ka NATO-u potrebna je odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima, svih organa vlasti”, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjdništva BiH.

O odlukama Predsjedništva Milorad Dodik obavijestio je i Aleksandra Vučića koji je čestitao postignuti dogovor. Napomenuo je da je Srbiji važno da se u regionu održava stabilnost i mir. Sve to veliki je uspjeh Republike Srpske, kažu iz SNSD-a. Program reformi BiH koji se našao pred Predsjeništvom predviđa saradnju BiH i NATO-a ali po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu. Kao što je i u Srbiji.

“Nije usvojen ANP, jeste da Republika Srpska odnosno BiH ne idu u NATO dakle prvi put poslije 2005. zahvaljujući Republici Srpskoj, SNSD-u, Miloradu Dodiku usvojen je na nivou zvaničnih institucija BiH prvi put dokument koji jasno kaže da se ne prejudicira članstvo u NATO”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Nema pobjednika ili pobijeđenog poručuje bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, nakon usvajanja Programa reformi. Kako kaže u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu BiH se  radilo naporno da bi se došlo do ovog dokumenta koji je u skaldu sa vladavinom prava i svim odlukama.

“Ovdje nema pobjednika ili pobijeđenog od strane bilo kojeg političara ili politike. Pobjednici su BiH, svi dijelovi BiH i svi narodi i svi građani BiH, svi dijelovi BiH i svi narodi i svi građani”, naglasio je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

To što je umjesto ANP-a u Brisel ide Program reformi je kapitulacija pred željama Milorada Dodika, rekacija je iz SDP-a. Jasno je kažu da je ANP bačen pod noge i da ga Savjet ministara neće ni usvojiti. I dok iz Federacije tvrde da je Milorad Dodik pobjednik ove priče opozicionih lideri u Republici Srpskoj imali su štošta da kažu da usvajanje dokumenta čiji sadržaj nisu ni vidjeli. Iako nije riječ o ANP-u usvajanje dokumenta im je dobro došlo da skrenu pažnju sa svojih poteza poput izmjene Poslavnika, a koja je na štetu Republike Srpske. SDS-ov Mirko Šarović kaže da je Dodik dobio mandatara, ali da je prodao Republiku Srpsku iako ne kaže na koji to način. PDP-ov Branislav Borenović trvdi da je usvajanjem ovog dokumenta pogažena odluka NSRS zaboravljajujući da upravo poslanici njegove stranke prije samo desetak dana nisu glasali za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sve to Milorad Dodik im poručuje da ih razumije što se ljute, a to je jer više neće biti dio vlasti.

“Ja razumijem sada ove iz SDS i PDP mislim da bi trebalo da prestanu da se ljute. Razumijem to zato što su oni dugo sjedili neopravdano na mjestima u organima vlasti BiH i ovim se ruši da urade mnogo što šta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine”, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH prije sjednice na kojima su donesene ove dvije važne odluke razgovarali su i sa ambasadorima pet zemalja i šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Zatlerom.

Zoran Tegeltija, kandidat SNSD-a za ovu poziciju, rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka. Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina. Na mjesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. godine i 2008. godine. Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra Džombića. Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

atv

PODIJELI