Predsjedništvo BiH odlučilo da zaštiti šišmiše

0
291

U Službenom listu BiH objavljena je Odluka o ratifikaciji sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), koju je donijelo Predsjedništvo BiH, prenosi Klix.ba.

Predsjedništvo BiH je odluku koja je objavljena u posljednjem Službenom listu BiH donijelo 1. avgusta 2018. godine uz prethodnu saglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Pristupanjem tom sporazumu Bosna i Hercegovina će se uključiti u međunarodni sistem zaštite ugroženih vrsta šišmiša i njihovih staništa u želji da očuva registrovane vrste.

Ranije je Centar za krš i speleologiju Sarajevo saopštio da je veoma važno što se BiH priključila evropskoj porodici kada je riječ o zaštiti šišmiša.

„U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina. Koliko se pažnje poklanja istraživanju i zaštiti šišmiša u Evropi pokazuje podatak da, u okviru UNEP-a, postoji poseban Sekretarijat koji prati zaštitu putem Međunarodnog sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi, naveli su iz Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

Dodaje se da su tom sporazumu pristupile gotovo sve evropske države, a u regionu nisu samo još Bosna i Hercegovina, koja će to uskoro učiniti, i Srbija.

(klix.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here