Predsjedništvo kod Vučića: Izetbegović dosolio press konferenciju!

0
541

Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu su dočekani uz najviše počasti. Prvi su stigli Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović,a potom i predsjedavajući Dragan Čović.

Srdačni pozdravi nakon intoniranja himni dvije zemlje nagovještavali su uspješnu posjetu koja će smiriti tenzije između BiH i Srbije. Sve je išlo u tom pravcu, dok se nije počelo govoriti o posljednjim izjavama Bakira Izetbegovića o statusu južne srpske pokrajine.

Srpski predsjednik je rekao da je od predsjedavajućeg Dragana Čovića dobio uvjeravanja da će BiH što se tiče Kosova pratiti stavove Srbije.

“Ovaj stav koji sam ja sada saopštio, ja nisam izmislio, a to je stav koji je u ime Predsjednistva BiH iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragana Čovića,” rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Nimalo se to nije svidjelo Bakiru Izetbegoviću, koji se odmah javio za riječ, čime je prekršio protokol, jer nije bio jedan od planiranih govornika. Insistirao je da kaže kako će se o svemu onome što će raditi BiH, odlučivati u Sarajevu.

“Ja sam zamolio gospodina Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, ali ne kao trojice članova Predsjedništva, moj stav da se spoljna politika BiH, vodi u BiH, naravno uzevši u obzir stavove susjednih zemalja”, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Tim porukama Izetbegović je izavao usiljene osmjehe i vidnu nervozu svih učesnika sastanka. Ipak, nije odgovarao dalje na pitanja novinara, ali je zato srpski predsjednik na sve stavio tačku.

“Evo ja ću da vam pojasnim, evo ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio, u toku zvaničnih razgovara, ovako vam sve izgleda oko granice i oko svega drugog. Hvala vam”, riječi su Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Šta se zapravo dešavalo na sastanku objašnjavao je i srpski član Predsjedništva. Mladen Ivanić poručuje da je Čović jasno rekao da će BiH pratiti stavove Srbije o Kosovu, a iza današnjih poteza Izetbegovića smatra da se krije neka druga namjera.

“Mislim da se veliki dio ove stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici. Sad će kod nekoga neki od ovih učesnika važan, oni su kao tu nešto napravili. Suština je, ovo sve pokazuje koliko se BiH udaljava od svoje stabilnosti”, naveo je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.
O razgraničenju BiH i Srbije je,ipak, postignut načelan dogovor. I tu je Srbija napravila ustupke, ali se čeka konačan odgovor iz BiH.

“Naš prvobitni plan je bio da hidroeletrane Zvornik i Bajina Bašta bude u Srbiji. Članovi bošnjačkog predsjeništva rekli su – dajte da napravimo da imate na službeno koristenje, mi smo rekli nema problema”, kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

“Hvala tebi Aco što si nam dao mogućnost kroz ove dvije laternative da se pitanje granice riješi kroz ove dvije alternative. Mislim da će to biti još malo prepreka na našem putu ka kandidatskom statusu”, izjavio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bilo je riječi i o trasi auto – puta Beograd – Sarajevo, a članovi Predsjedništva su se sastali i sa premijerkom i predsjednicom Skupštine Srbije. Jedino čime bi svi bili, koliko-toliko zadovoljni je privredna saradnja, koja, kako kažu, pokazuje da su BiH i Srbija jedna drugoj najvažniji spoljno – trgovinski partneri.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here