PREDSTAVLjEN PROJEKAT POBOLjŠANjA ŽENSKIH PRAVA

0
374

Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje „Romska djevojka – Romani ćej“ Prnjavor održali su danas konferenciji za novinare na kojoj su predstavili projekat „Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene“ kao i rezultate istraživanja koji bi trebali doprinijeti promociji i poštivanju ženskih prava i iskorijeniti diskriminaciju žena koje pripadaju manjinskim i marginalizovanim grupama.

Aktivistkinja Fondacije CURE Vedrana Frašto kaže da je za dvogodišnji projekat koji finansira EU u BiH određeno 10 ženskih organizacija u BiH koje se fokusiraju na rad sa manjinskim i marginalizovanim grupama žena, a cilj je da se kroz održavanje niza edukativno – informativnih radionica ojačaju njihovi kapacitet i definišu problemi sa kojima se susreću, uz adekvatna rješenja.

„Ove organizacije su uglavnom iz manjih lokalnih zajednica, ali rade odlične stvari, daju vidljivost određenim temama o marginalizovanim grupama. Želimo da svi saznaju za njihov rad, da ih međusobno povežemo kako bi razmjenjivali ideje i iskustva, da vidimo šta su njihove potrebe, šta konkretno žene u Prnjavoru žele da promijene kako bi imale dostojanstven život, da vidimo na koji način im možemo pomoći da se to ostvari“ , kaže Frašto.

Ona je napomenula da su dva istraživanja na kojima je ova Fondacija do sada radila pokazala da opština Prnjavor preduzima dosta aktivnosti na poboljšanju položaja marginalizovanih grupa žena, uključujući i inkluziju Roma, ali i da ima još dosta toga na čemu se treba više raditi.

„Želimo više raditi na ekonomskom osnaživanju svih marginalizovanih grupa, a jedna od konkretnih aktivnosti na kojoj ćemo u budućnosti raditi jeste zapošljavanje žena koje su bile ili su još uvijek žrtve nasilja u porodici. To se pokazalo kao veliki problem, jer žene koje su ekonomski zavisne često nastavljaju da trpe nasilje jer nemaju mogućnosti da se samostalno izdržavaju“ , pojasnila je Frašto.

Predsjednik Udruženja „Romska djevojka – Romani ćej“ Snježana Mirković kaže da je ovo udruženje identifikovalo nekoliko problema, od kojih je najveći briga o žrtvama porodičnog nasilja.

„Na terenu nam se sve više obraćaju žene koje su žrtve porodičnog nasilja. Primijetili smo da je jako težak period za žene kada prolaze kroz proces razvoda ili borbe za starateljstvo nad djecom. U tom slučaju naša uloga je da pronađemo adekvatan smještaj, ali i zaposlenje za žrtvu nasilja, što je u današnje vrijeme jako teško, posebo kada je riječ o stalnom poslu“ , istakla je Mirkovićeva.

Ona je podsjetila da aktivisti ovog udruženja dosta rade na edukaciji mladih, uključujući učenje engleskog jezika i promocije zdravog stila života, a u narednom periodu cilj je da se više pažnje posveti i očuvanju istorije, tradicije i kulture romske populacije u Prnjavoru.

Mirkovićeva kaže da se razmišlja i o pronalasku adekvatnijeg prostora za rad sa djecom i ženama jer sadašnji ne ispunjava sve uslove potrebne za normalno funkcionisanje udruženja.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here