PREDSTAVLJENO “SREDNJOVJEKOVNO NASLJEĐE PRNJAVORSKOG KRAJA”

0
1069

U Banjaluci je sinoć predstavljena naučna monografija “Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja”.

Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je na promociji ove naučne monografije u Banskom dvoru da knjiga obuhvata period od šestog vijeka do otomanskog vremena.

U knjizi je, kako je naveo, predstavljeno srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja, koji obuhvata i dijelove susjednih opština – Čelinac, Doboj, Srbac, Derventa, a sve je podijeljeno u nekoliko segmenata – utvrđenje i naselja, crkvišta, crkvišta sa nekropoloama, manastirišta i srednjovjekovne nekropole.

Vujinović je istakao da se na osnovu istraživanja utvrdilo 30 novih srednjovjekovnih arheoloških lokaliteta, koji svjedoče da je život mnogo intenzivniji u periodu srednjeg vijeka na prostoru prnjavorskog kraja nego što se to do sada mislilo.

“Promociju monografije prati i izložba fotografija, na kojima je predstavljeno ono najzanimljivije i najefektnije srednjovjekovno nasljeđe na koje smo naišli u toku istraživanja”, rekao je Vujinović.

Navodeći da vlada veliko interesovanje za ovom knjigom, koja je već bila predstavljena publici u Prnjavoru i Gradišci i za sada ima dva izdanja, Vujinović je izrazio nadu da će ova naučna monografija doživjeti i treće izdanje.

Direktor republičkog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić istakao je da je ova monografija značajna jer se “na cjelovit način bavi kulturnim nasljeđem mikrozajednice kao što je Prnjavor, iako su autori izašli izvan formalnih okvirnih opštinskih granica, kao i zbog toga što može biti putokaz, smjer i uputstvo onima koji budu smatrali da ova problematika nije dovoljno istražena”.

“Promocije ove knjige su korisne jer doprinose interesu naše javnosti, makar za promil, pa da za nekoliko godina o našoj prošlosti znamo makar onoliko koliko znamo o prošlosti Persije, Egipta, Inka ili srednjovjekovne Srbije”, rekao je Nagradić.

Izdavači knjige su Zavod za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske, Istraživački centar “Iskon” iz Banjaluke, koji se bavi istarživanjem i zaštitom prošlosti, te Zavičajni muzej iz Gradiške. /srna/.

PODIJELI