Predstavnici Asocijacije stvaraoca Srpske ne zaslužuju isplatu naknade za 5,5 godina

0
664

Na osmoj sjednici sadašnjeg saziva Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije  Republike Srpske, održanoj u Prnjavoru, izraženo je  nezadovoljstvo odnosom državne vlasti prema porodicama poginulih boraca.

Nezadovoljni su i  što predstavnici Asocijacije stvaraoca Republike Srpske, traže od Skupštine isplatu plate za 5,5 godina rada u skupštini bez naknade u ratnom periodu. Članovi Odbora smatraju da oni to ne zaslužuju.

Novac iz budžeta traže i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Srpske. Oni insistiraju da im budu isplaćene plate za 5,5 godina koliko su radili bez naknade. Sa ovim se ne slažu predstavnici Odbora porodica poginulih. Smatraju da oni nisu istinski stvaraoci Republike Srpske i da to ne zaslužuju. Istinski stvaraoci Srpske su kažu,  borci koji su četiri godine proveli  u rovovima, kao i oni koji su svoje živote dali za stvaranje Srpske, i koje treba posthumno odlikovati.

“ Svim borcima koji su preživjeli i koji su proveli četiri i više godina u ratu, treba da se uplati dupli staž proveden u ratu, a koji nije uplaćen. S druge strane, da se nekome ko je pet i po godina sjedio u fotelji ili proveo u Srbiji, izvrši naknada za ovaj rad u proteklom ratu, za to se u potpunosti ne slažemo”, istakao je predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije RS Zoran Vidić

 Na sjednici je zaključeno, da po istom osnovu kao i predstavnici Asocijacije stvaraoca,  i svi  borci Srpske od Narodne Skupštine traže da im se isplate 44 plate za ratni period. U Odboru kažu da itekako na to imaju pravo.

 “ To je zaključak našeg Odbora.  Mi da zatražimo ima osnove. Primali smo plate u bezvrijednim dinarima, i mi sada isto kao i oni tražimo plate. Ukoliko Skupština odobri zahtjev predsavnicima Asocijacije stvaraoca, a nama ne odobri,  sve porodice poginulih boraca pozvaćemo da se pojavimo pred Skupštinom i taj zahjtev zatražimo javno”, istakla je supruga poginulog borca Slavica POPIĆ HART.  

U odboru su nezadovoljni i odnosom države prema porodicama poginulih boraca. Prije svega prigovor je na malo povećanje invalidnina za 2016. Umjesto 5 odsto koliko su tražili povećanje, invalidnine su povećane za samo 1,6 odsto.Prnjavorska Boračka organizacija je bila domaćin današnje sjednice. Istoj je prisustvovao i načelnik opštine Darko Tomaš. Kaže  da je u cijeloj strukturi Boračke organizacije Republike Srpske, prnjavorska svojim aktivnim djelovanjem,  medju boljima, kao i da su sva Udruženja koja proizilaze iz reda boračkih populacija uvijek imale i imaće podršku lokalne vlasti.

“ Aktivnosti koje nam slijede jesu gradnja Spomen sobe poginulim borcima, kao  i gradnja Centralnog spomen obilježja u gradu. Uvjeren sam da će Boračka organizacija zajedno sa ostalim Udruženjima na području naše lokalne zajednice,  sa nama zajedno imati aktivnu ulogu da ovaj proces okončamo”, rekao je  načelnik opštine Prnjavor , Darko Tomaš.

Opština Prnjavor je dala ogromnu i nemjerljivu žrtvu za stvaranje RS, 626 boraca utkalo je  svoje živote u njene temelje.

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here