Predstavnik Crvenog krsta Bihać: Svi teret MIGRANTSKE KRIZE skidaju sa sebe

0
555

Salem Midžić, predstavnik Crvenog krsta Bihać, istakao da je ovaj grad nosi veliki teret migrantske krize.

– Opslužujemo dva migrantska centra, svaki dan se sprema oko 2.000 obroka. U proteklom periodu Crveni krsta Bihaća uslužuje migrante i van migrantskih centara. Uslovi u kojima žive migranti su van ljudskog dostojanstva. Crveni krst za sada ima tri fronta i to dodatno opterećuje i organizaciju i ljude koji su uključeni u aktivnosti – kazao je Midžić za N1.

Dodao je da zvanično postoje četiri centra, tri u Bihaću i jedan u Kladuši.

– Zvanično imaju četiri centra, takođe imaju dva dijela gdje su popunjeni kapaciteti i migranti se nalaze van centra. Centri Sedra i Borići su popunjeni – kazao je i dodao.

– Prema onome što radimo i vidimo na terenu, ispred Bire ima oko 700 migranata bez smještaja. Veliki broj migranata je takođe u Kladuši i Bihaću smješten po privatnim smještajima što otežava rad i brigu.

Dodao je još da je bilo pomoći od nekih organizacija, ali da Bihać kao grad nije zaslužio da “svi teret krize skidaju sa sebe”.

– Jako sam razočaran u državne institucije, u sve gradske i opštinske uprave. Ovo grad Bihać nije zaslužio, svi teret migrantske krize skidaju sa sebe – istakao je on.

PODIJELI