PREKO GRANICE MOGU SAMO RADNICI Zeljković: Ne postoji mogućnost testiranja u turističke svrhe

0
641

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo (IJZ), rekao je da u Srpskoj ne postoji mogućnost testiranja u turističke svrhe.

– Imamo mogućnost komercijalnog testiranja za ljude koji putuju radi posla, ali ne i za turiste. Zaista ne znamo kojim su se činjenicama vodili Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, kad su odlučili da traže negativan test na korona virus za građane BiH, prilikom ulaska u ove države – kaže Zeljković.

On očekuje da pomenute države još jednom razmotre svoju odluku.

– Naravno, IJZ u pogledu kapaciteta ne bi mogao testiranjem da pokrije sve osobe koje turistički putuju u zemlje okruženja – naglašava Zeljković.
Ističe da svaka zemlja u skladu sa svojom ekonomskom situacijom donosi mjere, preporuke i zahtjeve.

– Mi se držimo stava struke, a to je testriranje osoba koje imaju prioritet. Riječ je o osobama po definiciji slučaja, koje imaju razlog da se testiraju i za koje je to testiranje opravdano. S druge strane, osobe koje putuju turistički, svjesne su da je to putovanje izbor njihove slobodne volje. Oni moraju da shvate da ne mogu da budu prioritet, u odnosu na osobe čije zdravstveno stanje zahtijeva testiranje – objašnjava Zeljković.

Podsjeća da pored ljudi koji odlaze na rad u inostranstvo, pravo na komercijalno testiranje imaju i đaci i studenti koji se školuju van Srpske.

/Srpskainfo/

PODIJELI