Premijera “Dare iz Jasenovca” 20. februara na RTS-u

0
374

Najiščekivaniji srpski film ove godine “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Radio-televiziji Srbije /RTS/ 20. februara u 20.00 časova, na Prvom programu.

Glavni i odgovorni urednik Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević rekla je da je značajno da Radio-televizija Srbije u ovom trenutku emituje film “Dara iz Jasenovca”.

“Bilo je dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umetničkih i mislim da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud. Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu, odnosno u filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava”, navela je Kovačevićeva.

Producent filma Maksa Ćatović rekao je da je odluka da se film prikaže na televiziji prije normalnog života u bioskopima nezavisno donesena od reditelja Antonijevića i njega.

“Ta odluka prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na nekoliko neumesnih i neosnovanih kritika – gde je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena da ga što više ljudi vidi”, istakao je Ćatović.

Istorijska drama “Dara iz Jasenovca” bila je srpski kandidat za “Oskara”.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe zakazana je za 22. april kada se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Film “Dara iz Jasenovca” snimljen je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, a poslije zvanične premijere u Beogradu, naći se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

/SRNA/

PODIJELI