Preminula Jovanka Blagojević. Napustila nas je još jedna velika legenda! 

0
2165

Jovanka Bjegojević, primabalerina zlatnog doba beogradskog baleta preminula je u 84. godini života, saopštili su iz Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Rođena je 1931. godine u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini, gde je i stekla prva znanja o igri na časovima g-đe Hatman. Devetogodišnja Jovanka prvi put pokazala je svoje igračko umeće u rodnom gradu na školskoj novogodišnjoj priredbi. Školovnje nastavlja u Beogradu kod Radmile Cajić i u državnoj baletskoj školi u klasi vrsnog pedagoga Mileta Jovanovića.

Njena profesionalna igračka karijera započinje 1950, u Narodnom pozorištu u Beogradu gde već u decembru iste godine debituje igrajući glavnu ulogu – Kneginju u baletu Balada o jednoj srednjovekovnoj ljubavi. Za ovim, nižu se i uspesi u baletima Labudovo jezero, Simfonija, Orfej, Jolanda, Kraljica ostrva, Kineska priča, Romeo i Julija.

Osim na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, s velikom uspehom igrala je u periodu od 1956–1959. godine u Parizu u baletskoj trupi renomiranog igrača i koreografa Žana Babilea kao vodeća balerina klasičnog i modernog baletskog repertoara, među kojima i uloge kreirane specijalno za nju: Pesak, Kopča, Baletino; 1959. godine potpisuje ugovor sa trupom Eduarda Borovanskog u Australiji gde je angažovana kako u klasičnom tako i u modernom baletskom repertoaru.

U Beograd se vraća na poziv uprave Narodnog pozorišta i od 1961. do 1972. godine sa nesmanjenim žarom pleni i samouvereno vlada scenom igrajući vodeće uloge u redovnom repertoaru i premijerne predstave Žizela, Dvoboj, Triptihon, Pepeljuga, Poljubac vile, Napuštene, Ptico ne sklapaj svoja krila koju je specijalno za nju napisao komozitor Enriko Josif, Zvezdani krug i druge.

Gostovala je u Edinburgu, Atini, Beču, Salcburgu, Lozani, Cirihu, Bakuu, Taškentu, Lenjingradu, Kijevu, Oslu, Barseloni, Rimu, na Bliskom istoku, Grčkoj i Bugarskoj.

Jovanka Bjegojević jedan je od osnivača Udruženja baletskih umetnika Srbije 1962. godine, čiji je bila i predsednik u periodu od 1982–1984. godine.
Dobitnica je Sedmojulske nagrade Republike Srbije za ulogu u baletu Triptihon P.Konjovića (1962), Oktobarske nagrade grada Beograda, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu (1969), Nagrade UBUS-a za životno delo (1998) i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Godine 1972. prestaje aktivno da igra i nastavlja da se bavi pedagoškim radom na odseku glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao redovni profesor. U dva navrata 1970. i 1994. godine obavlja dužnost šefa i direktora Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Osamdesetih godina postaje šef Baleta Pozorišta na Terazijama gde je u predstavi Orfej u paklu pokazala i svoje koreografsko umeće. Zvezda je filmova “Zvižduk u osam”, “Muzika kroz vekove”, “U jednom gradu ko zna kom”.Blic.rs

PODIJELI