Preminula kraljica soula Aretha Franklin

0
555

Kraljica soula Aretha Franklin preminula je u 76. godini nakon teške borbe s opakom bolešću, objavili su juče američki mediji.

Legendarnoj pjevačici dijagnostifikovan je rak 2010. godine, a ona je prošle godine obavijestila svoje obožavatelje kako se povlači s muzičke scene. Potom je otkazala sve koncerte. Arethini bliski prijatelji prije nekoliko dana otkrili su kako je pjevačica u izuzetno teškom zdravstvenom stanju te kako vjerovatno neće živjeti još dugo.

Franklin je posljednji koncert održala prošlog novembra u New Yorku.

Legendarna pjevačica rođena je u Memphisu 1942. godine kao treće od četvero djece. Poznato je kako je Arethin otac bio baptistički svećenik te je Aretha stoga često imala priliku uživati u čarima crkvene muzike.

Mnogi kažu kako joj je karijera pjevačice bila suđena. Svoj prvi singl objavila je 1960. godine sa 18 godina, a prvi album u januaru 1961. godine.

Aretha je u 60-godišnjoj karijeri snimila neke od najimpresivnijih soul albuma. Krajem šezdesetih godina bila je na vrhuncu svoje stvaralačke moći kada su njene pjesme “Respect” i “Chain Of Fools” preko noći postale klasici.

Osamdesete godine poznate su po hitovima “Freeway Of Love” te “Who′s Zooming Who”. Pjevala je u duetu s Georgeom Michelom i grupom Eurythmics. Njeno kumče je Whitney Houston.

Franklin je iza sebe ostavila četvero djece.

Kraljica soula osvojila je 18 Grammyja i važi za umjetnicu s najprodavanijim pjesmama. Ona je kao prva žena u Rock'n'Roll kuću slavnih ušla 1987. godine.

PODIJELI