Preminuo Fidel Kastro

0
887

Kubanski lider i revolucionarna ikona Kube Fidel Kastro preminuo je u 91. godini života, objavila je kubanska državna televizija.

“Komadante” je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih lidera svijeta.

“Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći u 10.29 časova”, saopštio je njegov brat i predsjednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Kastro, čovjek koji je svrgnuo diktatorski režim Fulgensija Batiste i “vratio Kubu narodu”, obožavan je u većem djelu zemlje koju je vodio skoro 50 godina, prije nego što je zbog bolesti prepustio predsjedničko mjesto bratu 2008. godine.

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju.

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakoni izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u revoluciju i došap na vlast posle trogodišnje gerilske bitke.

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio sjenku opasnosti od nuklearnog rata – dozvolio je da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmjeste na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I prije nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svjestan na čijoj je strani Kuba.

“Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života”, poručio je cjelom svijetu 1961. godine.

Od tada traje američka blokada, koja je na neki način “zamrzla” Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo jedinstvenom na svijetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspio da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj “lažnih vjesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću.

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt.

“Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red”, rekao je Kastro.

 b92
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here