Preminuo najstariji građanin Srpske

0
1360
Dragoljub Galić, najstariji Srbin u svijetu, preminuo je prije dva dana u rodnim Golešima nadomak Banjaluke, u 109. godini.

Galić je rođen 12. oktobra 1909. Sa suprugom Miljom u braku je bio 75 godina (umrla u 93. godini) i imali su sedmoro djece. Petoro je nadživio, što mu je, kako je pričao na proslavi 108. rođendana, bila najveća i najbolnija strana dugovječnosti.

Od potomaka ima 11 unučadi i 16 praunučadi, a prije tri godine je doživio i da unuku Nadu isprati u penziju.

Thumbnail

Iako nikada nije napuštao rodno imanje u Golešima, kuriozitet kaže da je djeda Dragoljub živio u sedam različitih država i preživio tri rata. Rođen je u Austrougarskoj, momkovao je u Kraljevini SHS, oženio se u Kraljevini Jugoslaviji, ratovao protiv NDH, a o porodici se starao u FNRJ i SFRJ, i umro u BiH.

Thumbnail

Cijelog života se bavio poljoprivredom i fizičkim poslovima. Široj javnosti postao je poznat nakon što mu je u 103. godini operisano srce, čime je postao treći najstariji pacijent u svijetu sa ugrađenim pejsmejkerom. On se s tim šalio, tvrdeći da je zabrinut jer šta će ako umre doktor koji ga je operisao i ugradio mu pejsmeker, koji ga je dobro služio.

Unuk Veselko Galić kazao je za “Nezavisne” da je malo više od mjesec dana falilo da djed Dragoljub uđe u 110. godinu.

“Djed je prije mjesec rekao da neće ove godine slaviti rođendan i nekoliko dana nakon toga zvao je sveštenika da ga pričesti. Preminuo je u snu u subotu ujutru”, kazao je unuk Veselko.

Najstariji građanin Srpske biće sahranjen na mjesnom groblju Galići u Golešima.

PODIJELI