PRENOSIMO – Press iz Prnjavora : Hitnu uzalud čekali sat i po!

0
2637

Poslije saobraćajne nesreće u Potočanima, povrijeđeni Ranko Dubravac i njegova sestra Danijela više puta zvali prnjavorsku hitnu pomoć, ali njihovo vozilo nije stiglo, nakon čega ih je prijatelj odvezao u banjalučki Klinički centar, gdje su i zbrinuti

Banjalučanin Ranko Dubravac (28), koji je sa svojom sestrom Danijelom 9.januara preživio tešku saobraćajnu nesreću u Potočanima kod Prnjavora, ogorčen je službom hitne pomoći iz ovog grada jer nisu poslali vozilo po njih, iako su ih više puta pozivali!

On tvrdi da je hitnoj pomoći trebalo gotovo 40 minuta da dođe po mladića sa čijim vozilom smo se sudarili, koji je ležao onesviješćen, a da se drugo vozilo, koje je trebalo da dođe po njih nije ni pojavilo, zbog čega su, iako povrijeđeni, sami morali da se snađu za prevoz da bi dobili ljekarsku pomoć.

Ranko, koji se zbog naprsnuća grudnih kostiju treutno liječi  na banjalučkoj hirurgiji, kaže da je više puta pozvao hitnu pomoć, a da je to uradio i policajac koji je došao na mjesto nesreće. Međutim, vozilo nije stiglo.

DIREKTAN SUDAR

Nakon sat i po čekaja, Ranka i njegovu sestru u prnjavorski Dom zdravlja odezli su policajci. Međutim, oni oboje tvrde da ni tada nisu dobili ljekasku pomoć, pa su prijatelja zamolili da ih odveze u Banjaluku, gdje su konačno pregledani.

-Nekoliko puta smo ih zvali i policajci i ja. Onda nas je jedan policajac odvezao u prnjavorski Dom zdravlja, ali nas tamo niko nije pregledao, pa smo sa prijateljem otišli do Banjaluke i noć proveli u Prijemnoj hirurškoj ambulanti zbog napsrnuća grudnih kostiju. Momak sa čijim smo se autom sudarili ležao je na zemlji oko 40 minuta, dok nije stiglo vozilo hitne pomoći – priča Ranko.

On je ispričao da je do nesreće došlo kada je “golf 3”, za čijim je volanom bio pijani vozač i bez vozačke dozvole, prešao u suprotnu traku i direktno udario u njihov Fijat “stilo” . Mladić iz golfa bio je u nesvijesti, a Ranko kaže da je pokušao da mu pomogne.

Išao sam ranije na takmičenja u pružanju prve pomoći i znao sam šta treba da radim. Smireno sam, koliko  je to bilo moguće nakon onakvog šoka, pozvao hitnu pomoć i objasnio da je mladić teško povrijeđen, da je u nesvijesti i da je pod uticajem alkohola, a da smo nas dvoje u šoku i da ne znamo kakve su nam povrede. Moja sestra je jedva stajala na nogama, a budući da sam bio u šoku, nisam znao jesam li povrijeđen. Rekao sam im da nam trebaju dva vozila, za njega i za nas dvoje. Jedno je došlo i to toliko kasno da je mladić mogao i da umre. Odmah su ga poslali za Banjaluku, jer je bio u kritičnom stanju, a drugo vozilo nisu theli da pošalju. Stvarno je ružno kako su postupili. Prava je sreća što nismo bili teže povrijeđeni, iako pet dana kasnije ležim u bolnici zbog tih povreda. Znamo da nemamo kome da se žalimo, ali moramo da ukažemo na to nas liječi i kako – rekao je ogorčeni Dubravac.

MODRI OD UDARACA

On je dodao da su vozeći se putem do Prnjavora sreli vozilo hitne pomoći i da ih je opet telefonom pozvao da ih obavijesti da su krenuli prema njima, Međutim, kako kaže, osoba sa druge strane mu je saopštila “da oni nisu nikoga više stali”.

Njegova sestra Danijela, inače studentkinja medicine, kaže da su ona i brat imali naprsnuće grudne kosti, bili su ugruvani i modri od udaraca, ali da niko nije htio ni da ih pregleda.

– Stvarno nevjerovatno da ih ništa nije zanimalo. Tražila sam da mi izmjere krvi pritisak i da pogledaju povrede, ali smo poregledani tek u Banjaluci – rekla je Danijela.

NI DIREKTORA, NI ZAMJENIKA

Iako smo u protekla dva dana više puta pokušavali da stupimo u kontakt sa rukovodstvom prnjavorskog Doma zdravlja, nismo uspjeli da dođemo ni do direkora, ni do njegovog zamjenika.

-Direktor je na odmoru, a zamjenika možete dobiti na broj u njegovoj kancelariji – rekla nam je dežurna sestra prije dva dana, ali se ni na jedan od ponuđenih brojeva telefona niko nije javljao. Dežurni tehničar u hitnoj pomoći rekao nam je juče da je praznik i da nema nikoga ko bi mogao da nam da izjavu.

PRESS RS

PODIJELI