Preobraženjska litija 2017

0
541

U organizaciji Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine Prnjavor i Opštine Prnjavor, u petak 18. avgusta održaće se Preobraženjska litija u Prnjavoru. Ova velika duhovna svečanost najavljuje i veliki Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je i Krsna slava naše Opštine Prnjavor.

Praznično večernje bogosluženje u hramu Sv. velmuč. Georgija počeće u 17.00 časova. Nakon službe vršiće se formiranje litije u porti hrama, polazak je planiran u 18.00 časova. Litija će se kretati određenom putanjom oko centra grada i vratiće se u hram Sv. Georgija, gdje će se povodom Slave Opštine Prnjavor izvršiti osvćenje slavskog kolača i žita.

Preobraženjska litija posebno je interesantna zbog toga što okuplja veliki broj vjernika iz raznih slojeva društva. Kao i ranijih godina, tako i ove, veliki broj kulturnih i sportskih udruženja potvrdili su učešće.

Litija ili Krsni hod svoj duboki duhovni smisao nalazi u hodu Spasitelja Hrista na Golgotu na mjesto stradanja. Tako su hrišćani podražavajući svoga Spasitelja sami iznosili Časni Krst iz svetih hramova i sa njim vršili hod. Otuda naziv Krsni hod.

Cilj ovog duhovnog hoda je da se čovjek kroz ovozemaljski život stalno preobražava i mijenja u skladu sa vjerom, Božijim zapovijestima i hrišćanskim vrlinama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here