Preobraženjskom Litijom počelo obilježavanje slave opštine

0
730
ПРЊАВОР, 18. АВГУСTА /СРНА/- Празничним вечерњим богослужењем у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору и проласком литије кроз центар града почело је обиљежавање крсне славе општине Прњавор-Преображења Господњег.
ПРЊАВОР, 18. АВГУСTА /СРНА/- Празничним вечерњим богослужењем у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору и проласком литије кроз центар града почело је обиљежавање крсне славе општине Прњавор-Преображења Господњег.

Prazničnim večernjim bogosluženjem u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i prolaskom litije kroz centar grada počelo je obilježavanje krsne slave opštine Prnjavor-Preobraženja Gospodnjeg.

Nakon litije u Hramu je obavljen čin osvećenja slavskog kolača i žita, a sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos kod Spomenika junacima grada.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski Duško Drinić podsjetio je da litija ili Krsni hod u duhovnom smislu ima značenje prizivanja Božijeg blagoslova na grad i njegove stanovnike.

Foto: SRNA

“Litija u našoj opštini, nakon obnavljanja prije četiri godine, polako postaje tradicija. Na ovaj način pripremamo se za sutrašnji praznik i slavu naše opštine. To je veliki događaj i za našu crkvu, jer se obilježava dan kada se Isus Hristos preobrazio na gori Tavor pred svojim učenicima i time pokazao svoju božansku prirodu”, kaže Drinić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo što je učešće građana u litiji iz godine u godinu sve brojnije.

“Ovo su dani kada svi zajedno treba da se posebno vratimo hrišćanskim, istinskim vrijednostima”, poručio je Tomaš.

U Preobraženjskoj litiji učestvovali su i članovi Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta”.

Umjetnički rukovodilac Dječijeg ansambla ovog društva Dragana Ignjatić kaže da je učešće u litiji posebna čast.

“Čast nam je da smo svi ovdje večeras i da se zajedno pomolimo, da zajedno prizovemo blagoslov na opštinu i njene stanovnike”, kaže Ignjatićeva.

Sutra, na dan slave, u 9.00 časova u Hramu Svetog velikomučenika Georgija biće služena Sveta liturgija, dok je liturgija u Spomen hramu na Vučijaku predviđena u 10.00 časova.

U 11.00 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Spomen hramu na Vučijaku.

U 12.00 časova u restoranu “Leburić” biće upriličen slavski ručak za zvanice i goste

srna

         

Foto: Facebook

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here