Nikola Merlović- jedini preparator u Prnjavoru

0
899

Za Nikolu Merlovića, penzionisog prosvjetnog radnika iz Prnjavora, s pravom se može reći da je svestran čovjek. Među raznim hobijima, kojima se bavi je i prepariranje životinja.

Preparirane životinje, kao trofeje, uglavnom žele imati lovci u svom stanu ili kući, kaže Nikola, koji se ovim rijetkim hobijem bavi šezdeset godina.

“Kada sam išao u srednju školu, moj profesor, Zvonko Korena se takođe bavio prepariranjem. Kasnije sam otišao na studije biologije, a u muzeju u Sarajevu smo često išli kod jednog preparatora, od koga sam naučio tajne ovog posla” priča Merlović.

Naš sagovornik je svojevremeno vodio i preparatorsku sekciju, dok je radio kao profesor biologije.

“Ovaj posao nije težak, ali je prljav. Što se tiče našeg područja i šire, mislim da nema ptice koje nisam radio, od sitnih ptica do orlova, čak i tetrijebe. Radio sam za lovce iz Srpca, Banjaluke, pa čak i Žepča” dodaje Nikola.

Pored prepariranja, Merlovićev hobi je i ribolov. Dugogodišnji je član prnjavorskog ribolovačkog društva “Ukrinski cvijet”, u čijim se prostorijama nalazi nekoliko prepariranih trofejnih primjeraka ribe, ali Merlović, iako je strastveni ribolovac, kaže da se nikada nije bavio ovom vrstom prepariranja.

“Ja sam odavno u prnjavorskom Ribolovačkom udruženju, učestvovao sam i u prvom poribljavanju jezera Drenova, kada smo ubacili šest podmladaka somova. Od tih somova potiču današnji kapitalci od preko stotinu kilograma i neki od njih su i preparirani, ali ja se nisam nikad bavio prepariranjem ribe” ističe Merlović.

Naš sagovornik je bio osnivač muškog rukometnog kluba u Prnjavoru davne 1972. godine, a radio je to po nagovoru tada čuvenog svjetskog rukometnog golmana, Abaza Arslanagića iz Dervente. – Intervju Brane Radulović; pripremio Marijan Popadić. /prnjavorlive.info/

PODIJELI